IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурността около политиката на Фед разколеба пазарите в Европа

Пазарите ще са волатилни, докато изборите в Италия не отминат, растежът в Германия не се затвърди, а сагата около щатския бюджет не приключи

19:35 | 21.02.13 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт Снимка: Ройтерс

Европейските индекси се понижиха рязко в четвъртък на фона на разочароващите макроикономически данни от еврозоната и спекулациите около монетарната политика на Федералния резерв (Фед) след публикуването на стенограмата от последната среща на банката, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 1,46% до 285 пункта като най-сериозни загуби понесоха банките и миннодобивните компании.

„Нищо фундаментално не се е променило. От една страна икономиката все още се възстановява, но пазарите малко избързаха и сега изчакват публикуването на нови икономически данни. В определен момент всички си мислеха, че чашата е наполовина пълна, но сега това се промени“, казва Джъстин Уркхарт Стюарт, съосновател на Seven Investment Management.

Инвеститорите насочиха вниманието си към САЩ, където стенограмата от последната среща на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC), публикувана в сряда, разкри, че някои нейни членове са изразили притеснения за възлизащата на 85 млрд. долара на месец програма за изкупуване на облигации. Те са заявили, че централната банка трябва да калибрира програмата си за вливане на ликвидност в зависимост от икономическата прогноза.

По-рано днес министерството на труда във Вашингтон обяви, че през изминалата седмица първичните молби за помощи за безработни в страната са нараснали с 20 хил. до 362 хил.

Wall Street също стартира сесията със загуби.

„Може да очакваме пазарите да се окажат малко по-волатилни от тук насетне. Всички ще са изнервени, докато не получат яснота около сагата с щатския бюджет, изборите в Италия, растежа в Германия и кредитния рейтинг на Великобритания“, коментира Стюарт.

По предварителни данни индексът на мениджърските поръчки (PMI) в еврозоната през февруари се е понижил до двумесечно дъно от 47,3 пункта – знак, че забавянето в страните от валутния съюз се е задълбочило. Икономисти, участвали в проучване на Dow Jones Newswires, прогнозираха, че през февруари индексът ще достигне 48,5 пункта.

В Германия PMI е нараснал до 50,1 пункта – 12 месечен връх, докато във Франция е достигнал 43,6 пункта – най-високата стойност от декември. Френският резултат обаче разочарова анализаторите, които очакваха той да надхвърли 50 пункта. Стойности над 50 пункта означават ръст.

DAX 30 във Франкфурт се сви с 1,88% до 7584 пункта. Сред губещите се нареждат Deutsche Bank AG и Commerzbank AG.

CAC 40 в Париж се раздели с 2,29% до 3625 пункта като акциите на Société Générale SA поевтиняха с над 4,5%.

Британският  FTSE 100 изгуби 1,62% до 6292 пункта. Акциите на  HSBC Holdings PLC също поевтиняха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още