IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германските потребители държат ключа за икономическия растеж в Европа

Пазарът в Германия привлича търговците с размерите си, ниската безработица и ръста на заплатите

14:15 | 16.02.13 г.
Германските потребители държат ключа за икономическия растеж в Европа

Ако погледнете тълпите по най-оживената търговска улица във Франкфурт, едва ли бихте обвинили германците, че са лоши потребители. Докато вървят по улицата, носейки пазарски пликове, те едва ли си дават сметка, че са още едно важно винтче в системата за възстановяването на растежа в еврозоната, пише FT.

По-лошите от очакваното данни за тримесечния растеж на икономиките на еврозоната и на Германия отново разпалиха дебата за това как да се преодолее кризата в европейския паричен съюз. Според анализатори предлаганите реформи не са панацея, а и само износът не е достатъчен, за да издърпа икономиката на фона на скъпото евро и строгите бюджетни икономии, които предизвикват допълнително свиване на икономическата активност.

Все още бизнесът, включително и в Германия, е предпазлив при осъществяването на нови инвестиции заради несигурността около дълговата криза. Потребителите не правят изключение и също подхождат по-внимателно към разходите, но потреблението в Германия отчита известен ръст на фона на общия застой в еврозоната.

“Не мисля, че хората пестят в момента”, коментира пред репортер Мелани Пласер, която работи в стоматологичен кабинет и току що е излязла от популярен дискаунтър с пълна торба бебешки дрешки. “Хората купуват нови дрехи според модните тенденции. Не познавам някой, който да носи дрехите си повече от две години”, допълва тя.

Пазарът в Германия привлича търговците и много нови играчи го атакуват не само заради стабилната икономика, но и заради размерите му. Високите нива на заетост, ниската безработица и ръста на заплатите увеличава разполагаемите доходи на домакинствата, а оттам и вътрешното търсене.

В последните години Германия направи много, за да либерализира търговията, осъзнавайки значението на вътрешното търсене за икономиката. На търговците им беше разрешено да работят до късно вечерта и се въведоха по-гъвкави условия на труд, така че индустрията да се приспособява към променящото се търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още