IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаква върнати кредити от банките за 3,79 млрд. евро през следващата седмица

Настоящото ниво на връщаните средства е прекалено ниско, за да се отрази съществено върху краткосрочните лихвени проценти в момента, посочват от институцията

16:36 | 15.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ очаква върнати кредити от банките за 3,79 млрд. евро през следващата седмица

Кредитни институции от еврозоната планират да изплатят през следващата седмица 3,79 млрд. евро от заемите, получени от Европейската централна банка в рамките на първата ѝ операция по дългосрочно рефинансиране, като средствата са с малко под преведените през тази седмица, съобщиха от ЕЦБ, цитирани от MarketWatch.

От финансовата институция посочиха, че очакват плащания от 9 банки през следващата седмица, след като през настоящата 21 кредитни институции върнаха 5 млрд. евро.

Общо 523 банки от еврозоната получиха 3-годишни заеми от ЕЦБ при първата от двете операции за дългосрочно рефинансиране, проведена през декември 2011 г., като те имат възможност да започнат предсрочно връщане на средствата след изтичане на една година от предоставянето им.

Цифрите вече са доста по-ниски от встъпителните 137,16 млрд. евро, върнати през миналия месец, които тогава надхвърлиха значително очакванията на анализаторите.

В месечния си доклад, публикуван вчера, от ЕЦБ отбелязват, че очакват предварителното връщане на евтините заеми да остане „ограничено“, защото те остават „по-привлекателни“ от финансирането от пазара „за големи части от банковата система в еврозоната“.

Настоящото ниво на връщаните средства е „прекалено ниско, за да се отрази съществено върху краткосрочните лихвени проценти в момента“, добавят от финансовата институция.

През февруари президентът на ЕЦБ Марио Драги определи предварителното връщане на дългосрочните заеми като „знак на доверие“.

Драги добави, че и след оценките за връщането на средствата по втората програма за дългосрочно рефинансиране, осъществена в края на февруари 2012 г., на паричния пазар остава допълнителна ликвидност от доста над 200 млрд. евро.

Към момента банките са върнали общо 149,43 млрд. евро, или под 31% от средствата, отпуснати по първата дългосрочна програма, която бе на обща стойност 489 млрд. евро.

От ЕЦБ отказват да представят разбивка на средствата по държави, но според анализатори най-големи са върнатите суми от Франция и Германия, където банките разполагат с достатъчно ликвидни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още