IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговата криза в еврозоната не е решена

Евтините заеми от ЕЦБ са нож с две остриета за банките - лекарство, към което те се пристрастяват, според шефа на германския финансов регулатор

12:39 | 15.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Дълговата криза в еврозоната не е решена

Евтините кредити на Европейската централна банка (ЕЦБ) може и да облекчиха кризата с еврото, но основните проблеми си остават. Правителствата са твърде задлъжнели и не се вижда стратегия, която да следват, за да се отърсят от дълговете, коментира изпълнителният директор на Федералното управление за финансов надзор на Германия Раймунд Рьозелер, цитиран от онлайн изданието euobserver.com.

“Дълговата криза със сигурност не е решена. ЕЦБ налива повече пари в системата, но това не прави държавите автоматично по-платежоспособни“, коментира Рьозелер.

Той посочва, че ликвидността в банковия сектор се стабилизира благодарение на ЕЦБ, но повечето от банките предпочитат да държат парите си за по една нощ в централната банка, отколкото да кредитират заради недоверието на пазара.

„Проблемът не е толкова в банките, колкото в държавите. Все още има опасения за платежоспособността на държавите и какво би се случило, ако още някоя изпадне в затруднения“, коментира Рьозелер.

Той обяснява, че задлъжнялостта на държавата е свързана с банките. По думите му германските банки са извадили късмет, защото са купували повече германски държавни облигации.

„Решаването на проблемите с националните дългове е приоритет номер едно, но се опасявам, че цялата тази ликвидност може да облекчи натиска върху правителствата да направят това ", коментира директорът на германския финансов регулатор.

Един потенциален риск от допълнителната ликвидност може да бъде нов финансов балон, предупреди той. „Още по-сериозни са рисковете заради липсата на стратегия за излизане от кризата, за това как ще се извлече цялата тази допълнителна ликвидност“, коментира Рьозелер.

„Евтините заеми от ЕЦБ са лекарство, което помогна на пациента да се възстанови, но също така има опасност от пристрастяване. Имаме нужда от терапия, която лекува пристрастяването без да убива пациента“, каза още той.

Раймунд Рьозелер изрази подкрепата си за единния надзор в еврозоната, като подчерта, че все още не са изяснени някои важни подробности във връзка с организацията на неговата работа.

Той допълни, че системата, базирана на Libor, няма как да оцелее в сегашния си вариант и според него е по-добре тя да бъде напълно изоставена вместо реформирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още