IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическите данни срутиха европейските акции

Рецесията в еврозоната се е задълбочила, а двигателите на растежа - Германия и Франция, също буксуват

19:23 | 14.02.13 г. 1
Икономическите данни срутиха европейските акции

Данните за икономиките на еврозоната и Япония натежаха на европейските акции и индексите на основнит епазари приключиха деня с понижения.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,2% до 288 пункта. От началото на годината досега обаче индексът се е повишил с близо 3 на сто.

В Германия DAX 30 изтри 1,05% до 7 631 пункта, във Великобритания FTSE 100 регистрира спад от 0,5% до 6 327 пункта, а във Франция CAC 40 се понижи с 0,77% до 3 670 пункта.

Според предварителните оценки на Евростат брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната е ускорил спада през последното тримесечие на миналата година и рецесията се е задълбочила.

Същевременно икономиките на Германия и Франция, които се считат за двигателя на растежа в еврозоната, са се свили повече, отколкото се очакваше. Лоши новини за растежа дойдоха и от Япония, където е регистрирано понижение на БВП за трето поредно тримесечие.

„Слабите данни за Германия тежат на акциите“, коментира Гилермо Ернандес от FPM Frankfurt Performance Management AG пред Bloomberg. “Германия е сочена за локомотива на Европа. Ситуацията не е катастрофична, но инвеститорите определено ще са по-внимателни“, допълни той.

Малко преди края на сесията обаче някои акции успяха да изтрият част от първоначалните загуби заради по-добрите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ. Американското трудово министерство съобщи, че подадените през миналата седмица молби за обезщетение при безработица са намалели с 27 хил. до 341 хил., докато анализатори прогнозираха те да достигнат 360 хил.

Сред губещите в днешната сесия се наредиха акциите на Nestle, които изтриха над 2 на сто, след като продажбите на компанията за 2012 г. не оправдаха прогнозите.

Акциите на испанската банка Bankia се сринаха с 12 нао сто до 41 цента за лот заради изпълнението на плана за преструктуриране, който ще донесе сериозни загуби на инвеститорите в облигации на финансовата институция, както и на акционерите.

На другия полюс бяха акциите на Renault, които поскъпнаха със 7,7% - най-силен ръст от септември 2011 г. Компанията обяви днес печалба преди данъци и такси, която надвиши очакванията на анализаторите.

С повишения приключиха и акциите на BNP Paribas, след като банката обяви, че планира да понижи годишните си разходи с 2 млрд. евро до 2015 г., както и да увеличи дивидента до 1,5 евро на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
BigBear
преди 11 години
"Срутиха" е твърде силна дума за това което всъщност е станало - половин един процент си е просто спад и е в рамките на нормалното даже малкото колебание за деня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още