IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите данни от САЩ и еврозоната подкрепиха европейските борси

Инвеститорите се връщат изключително бързо към рисковите активи след констатираните ранни признаци на възстановяване, коментира анализатор

20:15 | 13.02.13 г.
Икономическите данни от САЩ и еврозоната подкрепиха европейските борси

Основните индекси на европейските борси днес отчетоха повишения, откривайки подкрепа в макроикономическите данни от двете страни на Атлантическия океан, докато инвеститорите претегляха обявените тримесечни резултати на компаниите.

Общоевропейският индекс  Stoxx Europe 600 нарасна с 0,42% до 288,27 пункта, регистрирайки втори пореден ден на ръст.

„В момента подемът изглежда се гради върху ранните признаци на възстановяване, а инвеститорите се връщат изключително бързо към рисковите активи“, заяви Виктория Кларк, икономист в Investec Securities. „Трудно е да се забележи какво би спряло този подем при положение, че проблемите в Европа затихват. Има избори в Италия, които може да доведат до временен обрат, но не гледам на тях като на спирачка“, добави тя.

Индустриалното производство в еврозоната нарасна с 0,7% през декември, надхвърляйки очакванията на анализаторите за ръст от 0,3%, стана ясно от публикуваните днес данни на Евростат.

„Индустриалното производство в еврозоната се разшири през декември, но ръстът дойде след рязък спад през всеки от предходните 3 месеца и поради тази причина трябва да се внимава при интерпретацията дали тези отделни данни насочват към начало на възстановяване“, заяви главният икономист на базирания в Лондон институт Markit.

„Тревогата е, че тези признаци на подобрение по никакъв начин не са повсеместни и са изопачени силно по отношение на Германия. Франция е най-голямото притеснение, тъй като изглежда се движи срещу тенденцията и преживява ускорено темпо на спад в началото на 2013 г.“, добави той.

Във Великобритания FTSE 100 спечели 0,33% до 6 359,11 пункта, след като управителят на Английската централна банка сър Марвин Кинг изрази опасенията си за нивото на инфлация в страната, прогнозирайки, че тя ще надхвърли целта от 2% през настоящата и следващата година, а икономиката вероятно ще отчете бавен ръст.

Според Кинг обаче евентуално затягане на монетарната политика с цел забавяне на инфлацията до определената цел съдържа риск за „прекъсване на възстановяването“. След съобщението британският паунд поевтиня да 6-месечно дъно спрямо долара.

В днешната сесия в Лондон най-добре се представиха добивните компании, като акциите на Rio Tinto PLC повишиха стойността си с 2,4% до 3 757 пенса. Пазарната капитализация на Vodafone Group PLC обаче намаля с 1,1% до 171,65 пенса за акция.

Френският индекс CAC 40 напредна с 0,32% до 3 698,53 пункта, като акциите на автопроизводителя Peugeot SA прибавиха 7,3% към стойността си до 6,40 евро въпреки оперативната загуба от 576 млн. евро за 2012 г. Пазарната капитализация на Société Générale SA обаче намаля с 3,6% до 31,50 евро за акция, след като банката излезе на загуба за четвъртото тримесечие на 2012 г. и обяви, че ще преструктурира мениджмънта си с цел увеличаване на приходите.

В Германия DAX 30 прибави 0,67% до 7 711,89 пункта, като акциите на Daimler AG повишиха стойността си с 1,7% до 45,19 евро, а тези на Kabel Deutschland Holding AG скочиха с 8,8% до 69,48 евро, след като анонимни източници съобщиха, че Vodafone обмисля евентуално закупуване на германския оператор на кабелни мрежи.

Пазарната капитализация на Heineken NV нарасна с 5,7% до 54,93 евро за акция на борсата в Амстердам, след като производителят на бира обяви, че приходите и печалбата за 2012 г. са нараснали благодарение на развиващите се пазари и че очаква ръстът на приходите да се запази и през 2013 г. Акциите на ING Groep NV обаче поевтиняха с 4% до 6,65 евро, след като банката обяви резултати за четвъртото тримесечие на 2012 г., останали под очакванията на анализаторите, и съобщи, че ще съкрати 2 400 служители в опит да свие разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още