IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германската икономика ще се съвземе през 2013 г.

Има все повече сигнали, че скоро ще преодолеем периода на временна слабост, се посочва в доклад на икономическото министерство в Берлин

22:05 | 11.02.13 г. 1
<p>
	Германският министър на икономиката Филип Рьослер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският министър на икономиката Филип Рьослер. Снимка: Ройтерс

През тази година германската икономика постепенно ще набере скорост, след като изгуби позиции през последните 3 месеца на 2012 г., на фона на подобряващото се състояние на глобалната икономика, се казва в изявление на икономическото министерство в Берлин, съобщава Ройтерс. 

„Въпреки че по-слабото индустриално производство и свиването в строителния сектор доведоха до спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през четвъртото тримесечие на 2012 г., наблюдаваме все повече сигнали, че скоро ще преодолеем този период на временна слабост“, се посочва в месечния доклад на министерството.

Ведомството се позовава на ръста на индустриалните поръчки, който през декември достигна 0,8%, нарастващото търсене за германския износ в еврозоната и проучвания, според които оптимизмът сред бизнеса, инвеститорите и потребителите се повишава.

Според предварителните данни през четвъртото тримесечие германската икономика се е свила с 0,5%. Според анализаторите страната ще избегне рецесията с умерен растеж през първите 3 месеца на 2013 г.

„Забавянето изглежда вече е достигнало най-ниската си точка и глобалните показатели отново се повишават“, се посочва още в доклада на министерството.

Стабилизирането на международните финансови пазари и реалната икономика карат компаниите и потребителите да се чувстват по-уверени за перспективата пред Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Хамали грийн
преди 11 години
Звучи прекрасно. Ако тръгнеме да фалираме отиваме в Германия да бачкаме.А може и при нас да потръгнат нещата.Стискаме палци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още