IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нерешителен седмичен старт за борсите в Европа

Европейските пазари вероятно ще изостанат от тези в САЩ и развиващия се свят, коментира анализатор

19:05 | 11.02.13 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Повечето европейски индекси изгубиха позиции в понеделник, след като решение на щатски регулатори срина акциите на Novo Nordisk AS, а инвеститорите като цяло предпочетоха да изчакат изхода от срещата на Еврогрупата, която продължава в Брюксел.

Stoxx Europe 600 изгуби 0,6% до 286 пункта, изтривайки част от акумулираната в петък 1,2% печалба.

Wall Street също стартира сесията на червена територия.

Фондовите пазари изглежда „започват да се движат в различни посоки, тъй като инвеститорите обръщат повече внимание на отделните акции и фундаментите като цяло. Тази тенденция ще подкрепи индексите в САЩ и тези на развиващите се пазари, докато цените на акциите в Европа вероятно ще изостанат“, пише Аластаир Уинтер, главен икономист на Daniel Stewart, в писмо до инвеститори, цитиран MarketWatch.

Сред компаниите, чийто акции претърпяха по-значими флуктуации се откроява датският производител на лекарства Novo Nordisk – най-големият производител на инсулин в света – чийто акции се понижиха с над 13%, след като щатската администрация за безопасност на храните и лекарствата (FDA) не да де зелена светлина за новите инсолинови продукти на компанията Tresiba и Ryzodeg.

FDA поиска допълнителни изследвания, които Novo Nordisk няма да може да представи до края на 2013 г.

Ударът върху Novo Nordisk подкрепи акциите на френската фармацевтична компания Sanofi SA, тъй като тя е основен конкурент на Novo Nordisk за доминация на световния пазар на инсулин.

Днес финансовите министри от еврозоната обсъждат отпускането на евентуален спасителен пакет за Кипър и прогреса на Гърция по спасителната програма за страната.

Спасителният пакет за Кипър трябва да е готов до края на месеца, коментира Йорг Асмусен, член на борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ), в интервю за германския Handelsblatt.

FTSE 100 в Лондон е основният печеливш сред водещите европейски индекси, който отбеляза ръст. Показателят се повиши с 0,21% до 6277 пункта.

CAC 40 в Париж нарасна маргинално с 0,03% до 3651 пункта. Акциите на Credit Agricole SA останаха без промяна, след като BNP Paribas повиши оценката си за банката.

DAX 30 във Франкфурт изгуби 0,24% до 7634 пункта. Сред губещите компоненти на индекса се нареждат германските автомобилопроизводители Daimler AG и BMW AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още