IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ромпой: Не можем да игнорираме изключително трудната действителност в Европа

Според президента на ЕС това не е перфектният бюджет за никой, но в него има достатъчно за всички

09:43 | 09.02.13 г. 2
<p>
	Президентът на ЕС Херман ван Ромпой. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой. Снимка: Ройтерс

Просто не можем да игнорираме изключително трудната действителност в Европа, заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой след приемането на бюджета на ЕС за 2014-2020 г. съобщава ДПА.

Според Ван Ромпой това не е перфектният бюджет за никой, но в него има достатъчно за всички. По думите му, това е ориентиран към бъдещето бюджет, реалистичен е и е воден от най-належащите безпокойства.

Той призова Европейския парламент (ЕП) да действа отговорно по бюджета. Президентът на ЕС отхвърли критиките на евродепутатите, че разликата между кредитите за ангажименти и за плащания е прекалено голяма като изтъкна, че и в сегашната седемгодишна рамка тя е 5%.

Германският канцлер Ангела Меркел определи споразумението като "добро и важно".

Според британския премиер Дейвид Камерън пък приемането на бюджета означава, че в ЕС е възможно да се провеждат реални реформи. "Това е добро споразумение за британските данъкоплатци", подчерта той.

В ЕС вече говорят, че срещата на върха в Брюксел вчера и днес се е превърнала в победа за Камерън, който настояваше за по-голямо орязване на разходите. Тя обаче приключи с победа и за датската министър-председател Хеле Торнинг-Шмит , която успя да издейства отстъпка от 1 млрд. крони (133,3 млн. евро) от вноската на страната й в европейската хазна. Досега такива отстъпки имаха само Великобритания, Германия, Холандия, Швеция и Австрия.

Бюджетът предвижда 959 млрд. евро разходи по поети ангажименти и 908 млрд. евро за реални плащания. Това прави общо с около 34 млрд. евро по-малко от предишната седемгодишна финансова рамка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
"Т.е. трябва да има таван на парите, които могат да бъдат държани в кешови активи. Ако са инвестирани (но за сметка и риск на собственика им), то парите биха се върнали в икономиката и ..". Проблема не е в липсата на таван за кешовите сметки , а в липсата на таван за притежанието на некешови активи . Ако имаше такъв , активите щяха да се обезценят достатъчно , за да изкарат парите от сметките на богаташите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
tati
преди 11 години
Зависи как напечатаните пари ще влязат в икономиката, а също и дали последната ще остане нереформирана. Ако нещата останат както досега наистина има опасност само да се увеличат сметките на първия по богатство процент хора. То всъщност проблема е точно заради сегашната организация на икономиката - пари и досега се печатаха (откакто няма златен стандарт), но поради социално неефективната икономика те се концентрираха в много малко хора.Пари във Б-я има много и за сега не е нужно да се печатат още . Но парите не се разпределят правилно между хората и от там вече страда покупателната способност и икономиката .Задържането на много пари на едно място и във ограничен брой /кръг/ хора не е здравословно за самите пари- хора и икономиката. Но лакомията по света е в големи %-ти и затова човечеството има големи проблеми. Едно от лекарствата за обуздаването на тази лакомия за пари е комунистическата идея за по балансирано разпределение на благините /пари/ по света. Но докато не си измисли и наложи нова по балансирана форма на управление на парите и държавите по света -проблема ще се се задълбочава.И затова и аз мисля, че трябва да има таван на личното богатство. Може (и трябва) да е доста висок този таван, но такъв трябва да има. В смисъл обаче на богатство измерено като пари в КЕШ. Т.е. трябва да има таван на парите, които могат да бъдат държани в кешови активи. Ако са инвестирани (но за сметка и риск на собственика им), то парите биха се върнали в икономиката и ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още