IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Европа изпратиха седмицата с оптимизъм

Въпреки това за седмицата водещите пазари записаха отстъпление

19:29 | 08.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Европа изпратиха седмицата с оптимизъм

Борсовите индекси в Европа постигнаха стабилни повишеня в последния ден от седмицата. В основата на оптимизма се оказаха данните от Азия, които дадоха повод за оптимизъм около състоянието на китайската икономика.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 1,22 на сто до 287,34 пункта. Това обаче бе достатъчно единствено до свиване на седмичния спад на показателя до 0,3 на сто.

„След поредица седмици на оптимизъм за глобалния инвестиционен пазар на инвеститорите бе даден дискретен, а и навременен сигнал, че проблемите с дълговете в еврозоната не са изчезнали. Те просто бълбукат под повърхността”, посочва Оливър Уолин, инвестиционен мениджър в Octopus Investments, цитиран от MarketWatch.

Въпреки това предупреждение той посочва, че е оптимист за представянето на пазарите през тази година.

С по-осезаем ръст днешният ден приключи за борсата във Франция. Индексът CAC 40 напредна с 1,35 на сто до 3 650 пункта. За седмицата обаче показателят изгуби 3,3 на сто. Днес на голям интерес се радваха акциите на BNP Paribas и Societe Generale, които поскъпнаха съответно с 2,4 и 2,9 на сто.

На Острова FTSE 100 се повиши с 0,6 на сто до 6 264 пункта, което ограничи седмичната загуба до 1,3 на сто. Акциите на HSBC се представиха силно, поскъпвайки с 2,6 на сто.

Германският водещ индекс DAX се повиши с 0,8 на сто днес до 7 652 пункта, с което сви загубата за седмицата до 2,3 на сто.

Добрите данни от Китай днес са свързани със силен ръст на износа от 25 на сто на годишна база през януари, както и със забавяне на инфлацията до 2 на сто. Търговският дефицит на САЩ пък се е свил с 21% до 38,5 млрд. долара, което дава основание да се очаква и ревизия във възходяща посока на данните за ръста на брутния вътрешен продукт.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още