IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лидерите на ЕС се споразумяха за бюджета*

Таванът на разходите е определен на 960 млрд. евро и намалява за първи път в историята на ЕС

10:48 | 08.02.13 г. 5
Лидерите на ЕС се споразумяха за бюджета*

Лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС) се споразумяха за бюджетната рамка на общността за периода 2014-2020 г. Предвижда се разходите да бъдат намалени до 960 млрд. евро, предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източници, пожелали анонимност. Финалното споразумение се очаква да бъде подписано по-късно днес, уточнява информационната агенция.

Таванът на разходите е с около 3% по-нисък спрямо рамката за сегашния програмен период, който изтича в края на годината. Това е и първото нетно намаление на разходите на ЕС в историята на общността.

Намалението на разходите е дошло основно от новия инструмент за трансграничния транспорт, енергийните и  телекомуникационни проекти, както и заплащането на висшите длъжностни лица на ЕС. Запазена е и системата на отстъпките за държавите - основни донори (Германия, Австрия, Великобритания, Холандия и Швеция). Към тях се включва и Дания, която ще получи годишна отстъпка от 130 млн. евро.

Разходите за селско стопанство са пощадени от допълнителни съкращения, като за следващите 7 години се предвижда ръст на финансирането за селските райони от 1,5 млрд. евро, което е удовлетворило Франция и Италия. Увеличени са и средствата за мерки, стимулиращи икономическия растеж, както и за научните изследвания. Уговорени са и парите за "зелени" инвестиции, както и за борбата с младежката безработица.

По-рано онлайн изданието euobserver.com съобщи, че за обсъждане е влязло предложение средствата за земеделие да бъдат намалени от 420 млрд. евро до 373 млрд. евро, а за кохезионните фондове – от 354 млрд. евро до 324 млрд. евро.

За ключовата транспортна инициатива на Еврокомисията за инфраструктурното строителство - Connecting Europe, която трябваше да получи 50 млрд. евро, са останали само 29 млрд. евро. За проектите Gallileo, ITER и GMES са предвидени общо 13 млрд. евро.

Дискутирано е и леко увеличение на административните разходи заради новите държави-членки, които се очаква да влязат в Евросъюза. В средата на годината към общността ще се присъедини Хърватия, а по същото време се очаква да започнат преговорите за членство със Сърбия. Вече започнаха разговорите с Исландия и Черна гора за еврочленство, а през пролетта Брюксел ще реши дали да определи дата за начало на преговорите с Македония.

Предстои проектобюджетът да мине и през Европейския парламент, който заплаши да не го приеме, ако разходите бъдат прекомерно намалени.

Председателят на ЕП Мартин Шулц междувременно съобщи, че евродепутатите ще гласуват бюджета за следващия програмен период анонимно. Необичайната процедура цели да предотврати евентуален натиск на правителствата върху представителите в ЕП от съответните държави.

* Актуализирано към 11.35 ч.

Очаквайте още подробности за бюджетната рамка на ЕС за периода 2014-2020 г. Лидерите на държавите-членки ще продължат дискусиите от 13 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
boogeyman
преди 11 години
оффф, още никой нищо не е подписвал!..отново подвеждащо заглавиедано колегите който трейдват да не четат Инвестор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Компенсациите би било редно да се инвестират в нов проект, а не в купуване на гласове и апартаменти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
Дори и да ревнем, дори и да ни ги дадат(в което се съмнявам), те ще потънат там където потънаха и сегашните, в нечий бездънни джобове...така че просто не си струва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
kreditkiller
преди 11 години
Какво ще стане с тези дето вчера продадоха провала на споразумение за бюджета на ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още