IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландският премиер Енда Кени обяви "историческо" споразумение с ЕЦБ

Разходите на страната по рефинансирането й ще бъдат намалени с 20 млрд. евро през идното десетилетие

21:24 | 07.02.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дъблин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дъблин. Снимка: Ройтерс

Ирландският премиер Енда Кени обяви днес пред парламента в Дъблин, че правителството му е постигнало изключително важно споразумение с Европейската централна банка (ЕЦБ) за намаляване на бремето на задълженията на страната, съобщава Асошиейтед прес.

В рамките на това споразумение, определено като "историческо", Дъблин е издействал удължаване на срока за изплащане на получените кредити от ЕЦБ чрез трансформиране на
заемите, уточни Кени.

Разходите на страната по рефинансирането й ще бъдат намалени с 20 млрд. евро през идното десетилетие като изплащането на дължимите суми ще бъде бъде удължено до 2053 г.

Новината бе посрещната с аплодисменти от депутатите днес заради постигнатия успех в преговорите между Дъблин и ЕЦБ, които продължиха повече от година. Тя дойде часове след извънредно парламентарно заседание, приключило с гласуване да се разпусне една от държавните "лоши банки" по силата на новите споразумения за погасяването на дълга.

"В действителност заменихме краткосрочни, високолихвени кредити, които трябваше да се връщат бързо, заемайки още по-скъпи средства, с дългосрочни и по-евтини заеми", уточни Кени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още