IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари останаха на червено въпреки оптимизма на Драги

ЕЦБ има възможност да се намеси и това е много важно. Все още сме притеснени за Испания и Италия, но не толкова, колкото преди година, коментира анализатор

19:10 | 07.02.13 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските фондови пазари възстановиха част от загубите, акумулирани през днешната сесия, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че доверието в региона се възстановява, съобщава MarketWatch.

Въпреки това Stoxx Europe 600 изгуби 0,22% до 284 пункта.

Alcatel-Lucent спечели над 0,5% в Париж, след като изпълнителният директор на компанията Бен Вервайен обяви, че ще се оттегли заради отчетения спад на печалбата и приходите през четвъртото тримесечие.

Акциите на Vodafone Group PLC се повишиха с близо процент, след като мобилният оператор потвърди годишната си прогнозата, въпреки че отчете 2% спад на приходите си за последното тримесечие на 2012 г.

Credit Suisse Group AG изгуби над 3%, въпреки че банката обяви, че през четвъртото тримесечие се е върнала към печалба.

Днешната сесия на европейските борси беше силно волатилна. След като Драги заяви, че икономиката на еврозоната ще започне да се възстановява по-късно през годината обаче, индексите отчетоха известен ръст. Драги подчерта, че възстановяването се дължи отчасти на стимулите, предприети от неговата институция.

Днес централната банка остави основния си лихвен процент без промяна на 0,75%, както се очакваше.

Изказването на Драги предполага, че банката ще продължи с политиката на стимули дори в още по-голяма степен, отколкото някои анализатори очакваха, казва Йенс Ларсен, главен икономист за Европа на RBC Capital Markets.

„Доста ясно беше подчертано, че ако паричните пазари започнат да се свиват, ЕЦБ може да понижи лихвените проценти допълнително. Това означава, че евентуално повишаване на лихвените проценти не се предвижда в близко бъдеще“, коментира той.

„ЕЦБ има възможност да се намеси и това е много важно. Все още сме притеснени за Испания и Италия, но не толкова, колкото преди година“, допълва икономистът.

Английската централна банка (АЦБ) също остави основния си лихвен процент без промяна на рекордно ниските 0,5%, до които беше свален през март 2009 г. Банката потвърди и възлизащата на 375 млрд. лири програма за изкупуване на облигации.

FTSE 100 в Лондон изгуби 1,06% до 6228 пункта.

Единствено DAX 30 във Франкфурт отбеляза ръст от 0,13% до 7591 пункта.

CAC 40 в Париж се раздели с 1,15% до 3601 пункта.

В САЩ ново подадените молби за помощи за безработни през изминалата седмица се понижиха с 5 хил. до 366 хил., което леко разочарова анализаторите. Също днес стана ясно, че през последното тримесечие на миналата година производителността в страната се е свила с 2% на фона на прогнозите за спад от 1,5%.

Wall Street стартира сесията на червена територия.

По-рано днес финансовото министерство в Мадрид продаде облигации за 4,6 млрд. евро, надхвърляйки заложения рейндж от 3,5 млрд. - 4,5 млрд. евро.

Цената за кредитирането на страната обаче се повиши в сравнение с предишния подобен аукцион, тъй като политическата несигурност, породена от последния корупционен скандал, понижи доверието на инвеститорите.

На вторичния пазар доходността по 10-годишните испански ДЦК се понижи с 3 базисни пункта до 5,39%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още