IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Популярността на Берлускони натежа на европейските акции

Инвеститорите се опасяват, че няма да има приемственост на политиката на Марио Монти, който постави икономиката на Италия на пътя на възстановяването

19:30 | 06.02.13 г.
Популярността на Берлускони натежа на европейските акции

Европейските акции обърнаха тренда и приключиха с понижения, след като стана ясно, че популярността на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, който отново се бори за поста, нараства непосредствено преди изборите заради обещанията му да разхлаби политиката на икономии, предаде Bloomberg.

Инвеститорите се отдръпнаха от италианските акции заради увеличаващата се вероятност да няма приемственост на политиката на служебния премиер Марио Монти, който успя да постави италианската икономика на пътя на възстановяването. В резултат в днешната сесия поевтиняха акциите на банките UniCredit SpA и Intesa Sanpaolo SpA, както и на Vinci SA – най-големият европейски строител.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 регистрира понижение от 0,4% до 284,5 пункта, след като по-рано се повишаваше с 0,4%. От началото на годината индексът регистрира ръст от 1,7% заради постигнатото частично бюджетно споразумение в САЩ и даннъте, потвърждаващи, че американската икономика се възстановява от кризата.

В Германия DAX 30 се понижи с 1,09% до 7 581 пункта, а във Франция CAC 40 отбеляза спад от 1,4% до 3 643 пункта. От индексите на основните пазари британският  FTSE 100 се повиши с 0,19% до 6 295 пункта.

“Берлускони набира популярност, защото кампанията му е популистка и е пълна противоположност на политиките на Марио Монти”, коментира пред информационната агенция Жак Порта от Ofi Patrimoine. “Това дава много негативни сигнали към Германия и предполага, че пазарите ще регистрират спадове”, допълни той.

Първоначално акциите регистрираха ръстове заради по-добрите от очакваното финансови резултати, които обявиха няколко компании. Малко над половината от западноевропейските публични компании са обявили по-добри резултати, отколкото прогнозираха анализаторите.

Сред печелившите позиции в днешната сесия се наредиха и акциите на Volvo, въпреки по-лошите резултати, които компанията обяви. Производителят на автомобили съобщи, че печалбата се е свила до 177 млн. долара, но завиши очакванията си за европейския и северноамериканския пазар през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още