IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандия трябва да трепери за своя топ рейтинг

Fitch понижи перспективата на страната от стабилна на отрицателна

21:16 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Холандия трябва да трепери за своя топ рейтинг

Международната рейтингова агенция Fitch понижи перспективата на оценката си за Холандия от стабилна на отрицателна, като потвърди най-високия рейтинг на страната ААА, предаде Ройтерс.

Агенцията понижи перспективата заради проблемите на холандския жилищен пазар, където цените спадат бързо,а също така заради равнището на държавния дълг и слабости в банковия сектор на страната, които бяха подчертани с  национализацията на банка SNS Reaal.

Днес финансовият министър на страната Йерун Диселблум предизвика истински шок, след като обяви, че е била национализирана SNS Reaal, четвъртата по големина банкова и застрахователна компания в страната.

Fitch посочи същевременно, че национализацията не е достатъчна причина за намаляване на рейтинга на страната. Според агенцията "корекцията на жилищния пазар" е по-лоша от очакваното и ще продължи да се отразява на потребителските разходи.

В понеделник и рейтинговите агенции Moody's и Standard & Poor's (S&P) обявиха, че ще продължат да оценяват страната от еврозоната с топ рейтинга. Спасяването на пострадалия финансов концерн SNS Reaal няма да представлява опасност, аргументираха се те.

В рамките на обявеното национализиране SNS ще получи капиталова инжекция от 2,2 млрд. евро, както и кредити в обем на 1,1 млрд. евро и гаранции за 5 млрд. евро. В отделно съобщение обаче Moody's все пак предупреди, че национализацията на SNS Reaal може да се отрази отрицателно и на другите банки в страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още