fallback

След волатилна сесия европейските индекси са на зелена територия

Грижата за стабилността на Италия и Испания се завърна на пазарите

19:37 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След тежките загуби в понеделник днес водещият германски борсов индекс Dax се възстанови до известна степен. След неспокойна сесия с обрати в двете посоки барометърът на германския фондов пазар затвори с ръст от 0,35 на сто до 7664 пункта. При MDAX нарастването е с 0,7% до 12,649 пункта, а TecDax добави 0,25% към стойността си до 875 пункта.

Общоевропейският индекс EuroStoxx 50 се възстанови с 0,99 на сто до 2651,21 пункта. В предходната седмица водещият индекс на еврозоната достигна 2755 пункта – най-висока стойност от края на юли 2011 г.

За парижкия CAC 40 ръстът днес бе от 0,95 на сто до 3694,70 пункта, а в Лондон FTSE 100 спечели 0,58% до 6282,76 пункта.

Положителен тласък дойде от американските борси, които се възползваха от плановете за поглъщания и добри икономически данни.

Секторът на услугите в САЩ отчита положителен резултат от 55,2 пункта, сочат данни за индекса извън производството на Института за управление на доставките. Данните оправдаха напълно очакванията на анализаторите, но са малко по-слаби от декемврийските 55,7 пункта. Все пак показател над 50 пункта показва разширяване на сектора.

Заздравената икономика на еврозоната е преминала през критичния си етап, сочи проучване на бизнес активността в региона, според което бизнесът е по-оптимистично настроен за бъдещето, съобщава Ройтерс. Изследването обаче показва и разширяващата се пропаст между отделните икономики, изтъкват от агенцията.

Същевременно съвкупният индекс за бизнес активността в частния сектор на еврозоната, изчисляван от базирания в Лондон институт Markit, е достигнал 10-месечен връх от 48,6 пункта през януари спрямо 47,2 пункта през декември, като отчита подобрение и спрямо предварителните данни за подобрение до 48,2 пункта. Макар да остава на територията на свиване под 50 пункта от февруари 2012 г., той неотклонно повишава стойността си през последните 3 месеца.

Загрижеността за стабилността на Испания и Италия от своя страна се погрижи във вторник за несигурност сред инвеститорите. Експерти смятат, че сътресенията в еврозоната са непрекъснат фактор на натоварване. През последните месеци пазарите се настроиха за релакс по темата „европейска дългова криза“, пишат в коментар анализаторите на Barclays Capital. "Пазарите не са подготвени за развиващите се политически проблеми".

В Испания министър-председателят Мариано Рахой трябва да се справя с твърдения за корупция. В Италия аферата около най-старата финансова институция в света, Banco Monte dei Paschi di Siena (BMPS), се превърна в политически въпрос. Инвеститорите се опасяват, че скандалът подпомага дясно-центристката коалиция, водена от бившия премиер Силвио Берлускони. В края на месеца в Италия ще се състоят парламентарни избори.

"Смяна на правителствата и в двете страни ще подкопае настоящите мерки за строги икономии", предупреди анализаторът на Commerzbank Лан Нгуен. "Консолидацията на публичните финанси и устойчивият бюджет са алфата и омегата в решаването на проблема с дълга".

Анализаторите на Capital Spreads предупредиха за запазване на спокойствие. Статии за политическата нестабилност в Испания и Италия могат да послужат като извинение на инвеститорите да вземат печалбата си. По същия начин мисли и Ричард Йетсенга, старши анализатор в ANZ Research: "Това изглежда като здравословна корекция, нищо повече."

Акциите на Munich Re поскъпнаха след публикуване на финансовите данни на концерна с 3,89% до 138,95 евро, с което те заемат първо място в Dax. Презастрахователят постигна въпреки огромните щети, причинени от урагана "Санди" през изминалата година, изненадващо висока печалба и дивидент. Акциите на Deutsche Börse скочиха с 0,57%. Операторът на фондовата борса претърпя спад в печалбите през 2012 г., на които сега ще отговори с нова програма за икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:41 | 25.08.22 г.
fallback