IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Commerzbank тръгна по петите на Deutsche Bank

Втората по големина германска банка отчете загуба от 720 млн. евро за четвъртото тримесечие

17:33 | 04.02.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
И Commerzbank тръгна по петите на Deutsche Bank

Commerzbank отчете загуба в размер на 720 млн. евро през четвъртото тримесечие на 2012 г. За цялата година втората по големина банка в Германия отчита рязък спад на печалбата до 6 млн. евро в сравнение с 638 млн. евро, регистрирани година по-рано, предаде Ройтерс.

За влошените финансови резултати в периода от октомври до декември са допринесли амортизация на данъчни активи и данъчни такси в размер на 185 млн. евро, произтичащи от продажбата на украинската дъщерна компания Bank Forum.

Банката обаче продължава да очаква, че ще може да обслужва кредитите си, получени в края на 2008 и началото на 2009 г. в общ размер на 18,2 млрд. евро. Повече от 14 млрд. евро от тях бяха изплатени през лятото на 2011 г.

Фондът за спасение на банките SoFFin все още държи 25% в банката. Сега тя се бори да запуши капиталови дупки в размер на 5,3 млрд. евро, които бяха разкрити от европейския банков регулатор (EBA).

През първото тримесечие на 2013 г. се очакват и допълнителни такси, които Commerzbank трябва да плати на  SoFFin.

Акциите на банката първоначално реагираха с бурни промени нагоре и надолу, преди да се установят на нивото отпреди публикуването на съобщението за финансовите резултати (спад с 0,8% до 1,60 евро на акция).

Commerzbank обяви наскоро, че до 2016 г. иска да съкрати 6 хил. работни места. Свързаните с тях разходи банката оценява на около 500 млн. евро за първото тримесечие на 2013 г. Подробни данни за тримесечието и за цялата година Commerzbank планира на даде на 15-и февруари.

Втората по големина германска банка обяви през ноември началото на цялостна програма за намаляване на разходите. Още през ноември седмичникът Die Zeit съобщи, че Commerzbank може да съкрати 5 - 6 хиляди работни места. Според материала на вестника банката иска да реализира икономии в размер на 1 млрд. евро. до 2016 г.

Последеният път спекулациите бяха за съкращения на работни места в бизнеса с физически лица, пише вестникът. В тази област обаче Commerzbank работи по-ефективно, отколкото в други подразделения. Сега Dow Jones пише, че се очаква повечето съкратени работни места да бъдат от централните управленски звена.

Преди дни и лидерът в бранша Deutsche Bank шокира инвеститорите с милиардна загуба. След облагане с данъци е налице отрицателен резултат в размер на 2,2 млрд. евро заради негативния ефект на текущо процесуално производство.

Нетната печалба на Deutsche Bank за 2012 г. е в размер от около 700 млн. евро. За сравнение, през миналата година резултатът бе 4,3 милиарда евро. Резултатът през последните три месеца на годината се сви до минус от 2,6 милиарда евро преди облагане с данъци (загуба от 2,2 млрд. евро след данъци), докато една година по-рано загубата бе в размер на 400 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Short сигналите започват да излизат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още