IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони поведе "велика електорална и политическа битка"

Бившият премиер обеща да премахне извънредния имотен данък и други налози, ако спечели изборите

11:53 | 04.02.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Берлускони поведе "велика електорална и политическа битка"

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони, който отново се бори за висшия пост, обяви своята „последна и велика електорална и политическа битка“. Той обеща да намали данъците и разходите на правителството, ако спечели изборите този месец, предаде Ройтерс.

В дългоочакваната си реч пред своите привърженици в Милано Берлускони посочи, че само неговата десноцентристка партия може да измъкне Италия от тъмната мъгла на рецесията и да възстанови доверието на гражданите в правителството.

Политическите му опоненти побързаха да отговорят. Марио Монти подчерта, че Берлускони никога не е спазил някое от обещанията си, а представител на лявоцентристката партия определи речта му като „списък, пълен с глупости“.

Берлускони обеща да възстанови на италианските домакинства заплатения от тях извънреден данък върху имотите, който беше наложен миналата година от правителството на Марио Монти.

Политикът допълни, че ще премахне данъка още при първото заседание на неговия бъдещ кабинет. Той обеща също така да премахне за период от 5 години регионалните данъци за бизнеса, да намали данъчните ставки върху доходите на физически лица, да не повишава ДДС, както и да не налага данък богатство на хората с високи доходи.

„Нищо не искам за себе си. Искам да поведа една последна избирателна и политическа битка“, коментира Берлускони.

По думите му приходите, които да покрият премахването на извънредния имотен данък, биха могли да дойдат от евентуалното споразумение с Швейцария за разкриването на финансовите операции на италианските граждани в страната.

Той обеща също така да бъдат намалени правителствените разходи чрез редуциране на броя на депутатите наполовина и премахването на публичното финансиране за политическите партии.

Резултатите от проучванията на общественото мнение обаче показват, че лявоцентристката коалиция, водена от Пиер Луиджи Берсани, ще спечели изборите в Италия, които ще се проведат в края на този месец. Разликата с десноцентристката партия на Берлускони обаче се стесни силно в последните месеци и продължава да намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Тях не ги интересува. Мисля, че западно европейските граждани са на път да минат по нашия път на популистки, лъжливи правителства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Съгласен. Ходих скоро в Италия. Хората го чакат с хляб и сол да се върне на власт, което ме кара да си мисля, дали само ние сме заблудени душици на избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Батя
преди 11 години
Популист-***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още