IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Dax се отдалечи от петгодишния връх

Много инвеститори вероятно са били твърде големи оптимисти в началото на годината, смята брокер

19:44 | 31.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Dax се отдалечи от петгодишния връх

И в четвъртък водещият германски борсов индекс Dax продължи да се отдалечава от своя петгодишен връх. В края на месеца бенчмаркът продължи слабата тенденция от предния ден и приключи днешната сесия със спад от 0,45% до 7776,05 пункта.

Въпреки положителните реакции на финансовите отчети на Deutsche Bank и Infineon инденксът не успя да защити психологическата граница от 7800 пункта, което на пазара се оправда преди всичко с връщане на печалби. През януари индексът добави малко над два процента към стойността си. MDAX падна в четвъртък с 0,37% до 12 571,38 пункта, а TecDax загуби 1,57% до 866,40 пункта, предаде Ройтерс.

EuroStoxx 50 падна с почти 1% до 2702,98 пункта, докато водещите индекси в Лондон и Париж приключиха сесиите с ясно изразен отрицателен знак. Френският CAC 40 се сви с 0,87% до 3 732,60 пункта, а в Лондон FTSE 100 загуби 0,73% до 6 276,88 пункта.

На пазара на облигациите доходността на котираните федерални ценни книжа намаля от 1,40% до 1,35%. Еврото поскъпна леко, след като Европейската централна банка фиксира референтния курс на 1,3550 (сряда: 1,3541) евро за долар. Така един долар струва 0,7380 (0.7385) евро.

Разочароващи отчети на големите корпорации като Shell и слабитете икономически данни допринесоха за потиснатото настроение.  Годишната печалба на Royal Dutch Shell за 2012 г. се е понижила до 27 млрд. долара от 28,6 млрд. долара през 2011 г. заради по-ниските цени на петрола и природния газ. Печалбата за последното тримесечие на миналата година обаче е нараснала до 7,3 млрд. долара от 6,5 млрд. долара за същия период на предходната година.

При Deutsche Bank само значителното увеличение на капиталовата база облекчи инвеститорите предвид отчетената милиардна загуба през четвъртото тримесечие.

"Много инвеститори вероятно са били твърде големи оптимисти в началото на годината", казва един търговец.

„В един момент пазарът все пак трябва да поеме дъх", заяви друг брокер. "Не е като да сме залети само с положителни икономически данни".

През деня някои положителни икономически сигнали от САЩ помогнаха само отчасти на европейските индекси да намалят загубите си.

Първоначалните молби за помощи за безработни са нараснали през миналата седмица с 38 000 до сезонно изгладените 368 000, става ясно от съобщение на американското министерство на труда. Това е най-голямото увеличение на молбите от седмицата, приключила на 11 ноември.

Доходите на американците през декември обаче са нараснали с най-бързото си темпо от над 8 години – 2,6%, обявиха от министерството на търговията на САЩ. Основната част от бързия ръст обаче се дължи на извънредните дивиденти и изтегленото изплащане на бонусите на служители, аз да бъде избегнато изтичането на данъчни облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши в началото на 2013 г.

Индексът на бизнес активността за американския Среден Запад, съставян от подразделението на Федералния резерв на САЩ в Чикаго, е скочил през януари до 55,6 пункта от 51,6 пункта през декември, демонстрирайки сериозно разширяване на бизнес активността в региона. Очакванията на анализаторите бяха за влошаването му до 51,1 пункта.

Някои от поскъпналите компоненти на Dax днес бяха във фокуса на инвеститорите. Акциите на Infineon поскъпнаха с почти 4% и така реагираха на свежия оптимизъм. Производителят на полупроводници имаше наистина слаб старт в новата си фискална година, но за второто тримесечие от януари насам новият главен изпълнителен директор Райнхард Плос е значително по-оптимистично настроен. Прогнозата беше похвалена от анализаторите.

Акциите на Deutsche Bank Group скочиха с почти 3 на сто въпреки високите загуби през четвъртото тримесечие. Анализаторите бяха приятно изненадани от силната капиталова позиция.

За сметка на това пазарната капитализация на Eon се сви с почти 3 на сто до най-слабата си позиция от средата на септември 2011 г. Акциите на Deutsche Post се свиха с над 1% заради слабите резултати на американския конкурент UPS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още