IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank шокира с милиардна загуба

Процесуално производство и амортизации са вгорчили бизнеса на най-голямата германска банка

11:15 | 31.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тече разследване срещу мениджъри от Deutsche Bank. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тече разследване срещу мениджъри от Deutsche Bank. Снимка: Ройтерс

Доверието се основава на факта, че програмата за икономии през втората половина на 2012 г. е довела до намаляване на разходите с 400 милиона евро, а също е увеличила капиталовата база на банката.

Капиталовата адекватност на банката се е повишила до 8% спрямо под 6 на сто в края на 2011 г. Регистриран е ръст и на приходите през четвъртото тримесечие – с 14% спрямо същия период година по-рано до 7,9 млрд. евро. За цялата година приходите - 33,7 млрд. евро, остават на константно равнище.

Deutsche Bank е най-голямата европейска банка с активи за 2,2 трлн. долара, но е сред най-слабо капитализираните, посочват анализатори. Печалбите ѝ на Стария континент ерозираха заради новите регулации във финансовия сектор и повторната криза, която разтърси инвестиционните банки като цяло.

Проблемите на банката с правосъдието може да ѝ стоварятдопълнителни разходи за 2,5 млрд. евро, за които няма заделени провизии, се казва в последния отчет на Deutsche Bank.

Банката се опитва да преустанови съпътстващи дейности, за да намали риска и да спази новите регулации на фона на слабата бизнес среда. Инвестиционните банки съкратиха десетки хиляди работни места, като много смятат, че спадналите печалби не оправдават конкуренцията с лидерите в бранша.

През септември новите изпълнителни директори на Deutsche Bank – Аншу Джейн и Юрген Фичен, обявиха, че планират намаление на годишните разходи с 4,5 млрд. евро до 2015 г., което ще означава еднократен разход за преструктуриране от 4 млрд. евро в рамките на три години.

25-те хиляди служители на извънредни договори в Германия през тази година ще се разминат с обичайното увеличение на заплатата, писаха Wall Street Journal Deutschland и Süddeutsche Zeitung в навечерието на обявяването на резултатите. През лятото банката обяви, че ще съкрати още 1 900 работни места, основно в инвестиционното банкиране, в допълнение на закритите 500 през миналата година.

"Това е най-сериозната трансформация на Deutsche Bank", обясниха Джейн и Фичен. Промяната е неприятна, но необходима. "Този проблем ще ни занимава не само през следващите месеци, но и години напред".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 1
deant
преди 11 години
"Най-голямата банка в Германия" се оказа крупен престъпник. Данъчни измами, лихвени манипулации и има само 5 човека арестувани. Сигурно това е само върхът на айсберга. Кой знае още колко "най-големи банки" са такива, че и може би по зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още