IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Песимистичните данни отвъд океана не подминаха и европейските пазари

Инвеститорите приковаха вниманието си към очакваната по-късно тази вечер пресконференция на Фед

19:32 | 30.01.13 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси се понижиха в сряда, след като данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през четвъртото тримесечие на годината изненадаха неприятно пазарите, а инвеститорите като цяло останаха предпазливи преди очакваното по-късно тази вечер изявление на председателя на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,58% до 289 пункта, след като във вторник нарасна до най-високото си ниво при затваряне на борсите от февруари 2011 г.

Инвеститорите приковаха вниманието си към очакваната по-късно тази вечер пресконференция на Федералния резерв, с която приключва двудневната среща на банката.

Фед се очаква да запази агресивната си монетарна политика и да продължи да изкупува по 85 млрд. долара облигации на месец.

„Не очакваме големи промени в политиката заради смесените данни от началото на годината“, коментират анализатори на Danske Bank.

По рано днес щатското министерство на икономиката обяви, че през четвъртото тримесечие на 2012 г. БВП на САЩ се е свил с 0,1% на годишна база – най-слабото представяне от второто тримесечие на 2009 г., когато щатската икономика беше в рецесия. Икономистите очакваха ръст от 1%.

Докладът на министерството все пак включва няколко положителни аспекта като например нарастването на потреблението и бизнес инвестициите, както и положителните тенденции на пазара на недвижими имоти. Растежът на щатската икономика за 2012 г. като цяло е 2,2%.

От отделен доклад на министерството стана ясно, че през януари частният сектор в САЩ е наел 192 хил. нови служители – резултат, който също се оказа по-добър от очаквания.

В същото време индексът, измерващ бизнес доверието в еврозоната, през януари се е повишил до 89,2 пункта, с което надхвърли очакванията на анализаторите.

Националният статистически институт в Мадрид пък обяви, че през четвъртото тримесечие на миналата година рецесията в страната се е задълбочила до 0,7%.

В Италия финансовото министерство успя да продаде 5 и 10-годишни ДЦК за 6,5 млрд. евро, достигайки тавана на заложения рейндж. Доходността и по двата типа облигации се понижи, но търсенето за 10-годишните ценни книжа се оказа по-слабо, отколкото при предишния аукцион.

На вторичния пазар доходността по 10-годишните италиански облигации се повиши с 6 базисни до 4,22%.

DAX 30 във Франкфурт изгуби 0,47% до 7811 пункта.

CAC 40 в Париж се раздели с 0,54% до 3766 пункта, като акциите на BNP Paribas SA и Credit Agricole SA се понижиха с над 2%.

FTSE 100 в Лондон изгуби 0,25% до 6323 пункта. Акциите на BP PLC се задържаха без особена промяна, след като нефтеният гигант обяви, че е постигнал споразумение по криминалните обвинения около петролния разлив в Мексиканския залив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още