IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сесията на европейските пазари приключи позитивно

Засега няма лоши новини, но пазарът има нужда да си поеме малко дъх, според анализатор

19:24 | 29.01.13 г.
Сесията на европейските пазари приключи позитивно

С повишения на индексите приключи сесията на основните европейски пазари. В Германия DAX 30 регистрира ръст от 0,2% до 7 849 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 0,71% до 6 339 пункта, а във Франция CAC 40 се повиши с 0,14% до 3 786 пункта.

Инвеститорите оцениха положително данните за потребителското доверие в Германия, което според оценките на института Gfk се повишава с по-бързи темпове от очакваното, предаде Bloomberg.

Очакванията на института са, че през февруари индексът на потребителското доверие ще отчете ръст до 5,8 пункта при очаквано покачване от 5,7 пункта. Беше ревизирана нагоре с 0,1 пункт и стойността на индекса за януари – до 5,7 пункта.

Пазарните участници посрещнаха добре и данните за жилищния пазар в САЩ, според които цените на еднофамилните жилища са се повишили на годишна база най-силно от 2006 г. насам, когато пазарът беше покосен от ипотечната криза.

“Започва консолидация на пазара. Засега няма лоши новини, но пазарът има нужда да си поеме малко дъх, настроенията в момента са такива”, коментира пред информационната агенция Джон Пласар, вицепрезидент на Mirabaud Securities LLP в Женева.

Инвеститорите ще наблюдават заседанието на Федералния комитет за операциите на открития пазар, което започва днес. Очакванията са Фед да потвърди ангажимента си за неограничено изкупуване на облигации до видимо подобряване на икономиката.

Председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке посочи, че централната банка ще запази курса на паричната си политика до регистрирането на съществени ръстове на заетостта в САЩ.

Днес обаче излязоха не особено оптимистични данни за потребителското доверие в Щатите. През януари индексът, който измерва нагласите на потребителите, се е понижил до най-ниско ниво от над една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още