IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа залага на Марио Монти

Изборите в Италия придобиват все по-голямо международно значение

20:45 | 24.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Монти не&nbsp; членува в ЕНП, но вече е спечелил доверието и признателността на европейските лидери като член на Европейската комисия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Монти не  членува в ЕНП, но вече е спечелил доверието и признателността на европейските лидери като член на Европейската комисия. Снимка: Ройтерс

И какво ще иска в замяна? И правомерна ли ще е тя от гледна  точка на демокрацията?

Засега Берсани и Монти водят предизборни кампании независимо един от друг, избягвайки излишни препирни; и двамата виждат като основен противник Берлускони. Решението за  съюз между тях - при неясни все още условия, ще бъде взето чак  след вота. В създалото се положение явно вече са вградени нестабилността и конфликтите, които още доста време ще разтърсват страната.

Изявлението на Дол естествено демонстрира несъгласие с партията "Народ на свободата", оглавявана от Силвио Берлускони. Единствен голям съюзник на експремиера е Северната лига на бившия вътрешен министър Роберто Марони.

Лигата обаче се дискредитира с ксенофобия, току преминаваща в расизъм, и с финансови скандали - дотам, че с изключение на Берлускони няма много желаещи да поддържат връзки с нея. А двете партии не успяха и да се споразумеят кой е общият им кандидат  за премиер. Негласно се смята, че това е Берлускони, но официално решение за кандидатурата няма.

Не бива обаче да забравяме, че "Народ на свободата" членува в ЕНП на европейско равнище. Жозеф Дол предупреди, че тази  партия и нейният лидер Берлускони грубо са нарушили свои  политически ангажименти. Първо ги атакува, загдето Берлускони и сие започнали предизборна кампания в открито антиевропейски дух, като обвинили Монти, че води вредна за Италия политика на строги икономии - по внушение на германската канцлерка Ангела Меркел. Затова "кандидатът на ЕНП е господин Монти", отчетливо заяви Дол. И предположи, че след изборите в Италия "Народ на свободата" ще бъде изключена от ЕНП. Думите на Дол естествено предизвикаха голяма суматоха в политическите среди на страната.

Най-близките помощници на Берлускони - генералният секретар на "Народ на свободата" Анджелино Алфано, Гаетано Куаляриело и Лучия Ренцули, нарекоха изявленията му "нецелесъобразни", "парадоксални" и "недостойни".

Но докато политиците си разменят полемични реплики, италианската общественост получава все нови тревожни данни за икономическата ситуация. Държавният дълг, счупил историческия рекорд през 2012 г., е нараснал с 6 милиарда евро, достигайки  2020,7 милиарда евро. Същевременно промишленото производство е намаляло през ноември (на годишна база) със 7,6 процента, съобщи статистическата служба ИСТАТ. Безработицата пък се държи на ниво 8-9 на сто, а сред младежите е стигнала и в ред случаи надхвърля 35 процента.

И ето, на фона на тези данни бе съобщено, че големият автомобилен концерн Fiat, отдавна плаващ в бурни води, ще прехвърли за две години 5000 работници от завода си в град Мелфи в програмата "Интеграционна каса". Това значи да получават мизерни помощи като безработни.

Съвсем наскоро на посещение в завода бе Марио Монти, придружен от главния изпълнителен директор на Fiat  Серджо Маркионе; премиерът увери, че няма никаква заплаха за работещите там.

И в тази безрадостна обстановка италианците бяха връхлетени от нова беда. Това е тъй нареченият доходометър - компютри сравняват доходите на всеки данъкоплатец с неговите разходи. Движението на парите осигурява на данъчните служби пълна  информация за финансите на италианските семейства. Целта е да се води борба срещу неплащането на данъци, но мнозина се опасяват, че става дума за нов инструмент, с който властите ще разбиват личното пространство на гражданите. При все това директорът на службата, заета с проекта - Атилио Бефера, прогнозира, че тази година ефективният контрол ще гарантира на данъчните "улов" от над 9,1 милиарда евро. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
То пък една стабилност. Без голям катаклизъм никой няма да тръгне към реформи в ЕС. Само с ограничаване на заплатите и масови съкращения ако се излиза над водата до сега в България да сме цъфнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още