IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поведението на банките е показателно за разделението в Европа

Финансовите институции трябва да връщат пари на ЕЦБ, но не всички могат да го направят

14:50 | 24.01.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm">
	Председателят на ЕЦБ Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Това че банките от Северна Европа са склонни да изплатят кредитите си по програмата за дългосрочно финансиране (LTRO) на Европейската централна банка (ЕЦБ) илюстрира разделението в еврозоната, пише Bloomberg.

От тази седмица европейските банки могат да започнат да изплащат изтеглените преди година под формата на 3-годишни нисколихвени кредити над 1 трлн. евро. Единствено банките, които могат да се финансират при лихва по-ниска от 0,75% обаче, ще са склонни на подобна стъпка.

При това тези банки най-вероятно ще са от Северна Европа, казва Ричард МаГуаяр, стратег на Rabobank International в Лондон. За момента основната лихва на ЕЦБ е 0,75%.

„Ако се окаже, че кредитите бъдат върнати единствено от водещите банки, това ще е лошо“, допълва МакГуаяър. „Това би означавало, че все още имаме Европа на две скорости и че напрежението все още е налице.“

Двата кръга на LTRO програмата, проведени през декември 2011 г. и февруари 2012 г., понижиха риска от системна криза, която може да унищожи единната европейска валута. Наред с поетото от президента на ЕЦБ Марио Драги през декември обещание да направи „каквото е необходимо“, за да защити еврото, ликвидните инжекции помогнаха за успокояването на облигационните пазари в Испания и Италия.

Между 200 млрд. и 250 млрд. евро вероятно ще бъдат изплатени, „но ние не очакваме много банки от периферията на еврозоната да вземат участие“, казва Дерек Хинес, управител на ECM Asset Management Ltd. в Лондон.

„В известен смисъл те имат достъп до облигационните пазари и сега, но ще са им необходими още 3 до 6 месеца, за да си възвърнат доверието на инвеститорите в достатъчна степен, че да върнат парите“, допълва той.

Перспективата за изплащане на кредитите по LTRO оказва влияние върху лихвите по някои фючърси. От началото на годината до 18 януари доходността по 3-месечните евро фючърси, които изтичат през декември 2013 г., е нараснала с 29 базисни пункта до 0,54% - най-високото ниво от юли 2012 г. В същото време цената на двугодишните суапове върху лихвените проценти е достигнала 56 базисни пункта от 38 базисни пункта през ноември.

Двата кръга на LTRO раздуха балансите на ЕЦБ до 2,94 трлн. евро от 2,5 трлн. евро на 16 декември.

На по-силните банки в Северна Европа ликвидността от LTRO вече не е необходима, казва Дон Смит, базиран в Лондон икономист на ICAP Plc.

„Когато LTRO беше въведен, това се оказа феноменално добра сделка за банките“, допълва той. „Те можеха да получат дългосрочно финансиране при много по-ниски лихви от пазарните. Сега финансирането на ЕЦБ вече е сравнително по-скъпо и това предопределя тенденцията на погасяване на тези заеми“.

По силните банки могат да издават облигации при лихви, „които са подобни на тези, предлагани от ЕЦБ“, посочва Стив Хусей, анализатор на AllianceBernstein Ltd. В Лондон.

По програмата на ЕЦБ испанските и италианските банки са изтеглили общо 334 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Сега финансирането на ЕЦБ вече е сравнително по-скъпо"-------------1% е по-скъпо??? И де го това финансиране под 1% (а даже и под 0.75%)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Какво те кара да мислиш, че не могат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Е защо да плащат банките, като може и да не плащат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още