IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепудати настояват селскостопанските фондове да са само за активни фермери

Проверки на одиторите установяват, че плащания за единица площ са получавали ловни стопанства, голф клубове и други обекти

10:37 | 24.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Евродепудати настояват селскостопанските фондове да са само за активни фермери

Средствата, отпускани за развитието на селското стопанство в ЕС, трябва да бъдат гарантирани единствено за активните фермери и животновъди. „Обекти като летища или спортни клубове трябва автоматично да бъдат изключвани от списъците“, заявиха депутатите от комисията по селско стопанство в Европейския парламент.

В изявлението е записано още, че самите държави от общността трябва да могат да допълват списъка с обекти, които могат да получават селскостопански субсидии.

Коментарите на европейските депутати са свързани с предложенията за реформа в Общата селскостопанска политика (ОСП) и с доклад на Европейската сметна палата, който разкритикува Схемата за единно плащане за площ и препоръча реформа в програмата.

Проверките на одиторите установиха, че плащания за единица площ са получавали ловни стопанства, голф клубове, както и площи, за „които няма доказателства някога да са се използвали за земеделски цели“.
Тази препоръка ще бъде взета предвид при дискусиите за реформа на ОСП. Това е една от най-старите европейски програми и едно от най-големите пера в европейския бюджет.

Комисията по земеделие одобри и предложението, направено от Европейската комисия за ограничаването на размера на директните плащания за площ. По този начин ще бъдат ограничени големите ферми за сметка на дребните производители, коментират от ЕП.

Фокусът върху зелените плащания остава

Европейските депутати подкрепиха и акцент върху зелените плащания в новия бюджет на ОСП. В своята позиция те са записали, че 30% от директните плащания за отделните държави трябва да бъдат насочени именно към биоземеделието. Тази позиция обаче е доста неблагоприятна за България. В момента страната ни връща средства, предвидени за екологични плащания, тъй като не може да ги усвои.

По тази причина и позицията на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е да се опитаме да направим този лимит по-гъвкав, заяви преди време земеделският министър Мирослав Найденов. Той коментира, че ще поиска „до 30%“ от плащанията, така че българското селско стопанство да не страда от промените.

Позицията на комисията по селско стопанство в ЕП трябва да получи одобрението на депутатите в пленарната зала и едва тогава ще започнат преговорите за промени в ОСП между Европарламента и представителите на отделните държави в общността. Гласуването на тази резолюция е предвидено за пленарното заседание на ЕП през март, което ще се проведе в Страсбург. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още