IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вебер: Икономиката на еврозоната не е вън от опасност

Политическите събития през годината изправят Европа пред сериозни предизвикателства, според председателя на борда на директорите на UBS

20:37 | 23.01.13 г. 4
<p>
	Аксел Вебер по време на форума в Давос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Аксел Вебер по време на форума в Давос. Снимка: Ройтерс

Икономиката на еврозоната още не е излязла вън от опасност, предупреди председателят на борда на директорите на UBS Аксел Вебер, цитиран от CNBC, по време на икономическия форум в Давос.

“Тази година има два или три големи политически събития в Европа, които могат да доведат до предизвикателна среда”, коментира Вебер, като посочи изборите в Италия и съмненията за способността на Испания да се справи с рисковете пред икономиката.

"Вземете италианските избори, тавана на дълга отвъд Океана или това дали Испания може да се върне на пазарите, като се имат предвид размерите на дълга”, посочи Вебер.

Сред основните рискове за Европа Вебер нареди и предстоящите избори в Германия през есента. “Предстои да видим доколко са подготвени германските данъкоплатци. Вотът няма да е единодушен, някои ще изразят съмненията си”, допълни той.

По думите на Вебер Китай ще продължи да играе ролята на “инструмент за стимулиране на глобалния икономически растеж”.

Той прогнозира също така, че през настоящата година най-подходящи за инвестиции ще бъдат корпоративните дългови инструменти и акции.

Вебер посочи още, че е по-оптимистично настроен за американската икономика през настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
До сега нито един п... не е забременял, но въпреки всичко и категоричните научни доказателства, че това няма как да стане - опитите продължават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Много ме кефи как евробюрократите решават криза. Това трябва да се запише много точно в историята за поука на следващите поколения. "Едни държави за да не фалират им наливаме колкото пари искат, после заравяме главата в пясъка и чакаме всичко да си дойде на мястото." Това едно време СССР го правиха и не стана, но не пречи на ЕС да го пробва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още