IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в Европа приключиха днешния ден с позитивни настроения

Инвеститорите приеха добре новините около вота за тавана на дълга в САЩ

19:33 | 23.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарите в Европа приключиха днешния ден с позитивни настроения

Европейските акции приключиха днешната сесия предимно с повишения в навечерието на вота за тавана на дълга в САЩ, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се повиши с 0,2%. Индексът достигна най-високото си ниво от февруари 2011 г. през този месец, след като републиканците и демократите постигнаха частична бюджетна сделка навръх Нова година.

В края на сесията германският DAX 30 добави 0,15% до 7 708 пункта, а британският FTSE 100 се повиши с 0,3% до 6 198 пункта. Френският CAC 40 обаче регистрира спад от 0,4% до 3 726 пункта.

Сред печелившите позиции се наредиха акциите на Novartis, след като компанията обяви по-висока от очакваното печалба и посочи нов директор, както и лотовете на Unilever заради по-високите от очакваното продажби.

Акциите на Logitech International SA също поскъпнаха, както и тези на SAP и Aixtron SE.

Сред губещите се наредиха акциите на TUI Travel, след като TUI AG се отказа от плана за обединение, на France Telecom, на Monte Paschi и други.

“Сезонът на отчетите в Европа все още не е в разгара си, затова пазарите са предпазливи”, коментира за информационната агенция Маниш Сингх от Crossbridge Capital в Лондон.

Той посочва, че пазарните участници са приели добре новината за отстъплението на републиканците от по-ранната им твърда позиция за тавана на дълга на САЩ. “Увеличението на тавана може да бъде само добра новина”, допълни анализаторът.

Днес Камарата на представителите трябва да гласува законопроект, с който да позволи вдигането на лимита и да улесни заемането на средства от финансовото министерство до средата на май. Така обаче републиканците отложиха решението за дълга на Щатите и на практика го обвързаха с преговорите за свиването на публичните разходи, отбелязва информационната агенция.

Глобалните инвеститори обаче са на мнение, че състоянието на финансите на САЩ представлява най-големия риск за световната икономика.

Същевременно днес излязоха тревожни данни за икономиката на Испания. Според централната банка на страната рецесията се е задълбочила през 2012 г., а през последните три месеца на годината брутният вътрешен продукт (БВП) е регистрирал спад от 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още