IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо кризата в еврозоната ще се задържи... до септември

Управляващата коалиция в Германия загуби мнозинството си в горната камара на парламента и това ще накара канцлера Ангела Меркел да взема решения още по-бавно

18:22 | 21.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Защо кризата в еврозоната ще се задържи... до септември

Икономиките и пазарите в Европа няма за какво да се страхуват от загубата на партията на германския канцлер Ангела Меркел в регионалните избори, проведени през уикенда в страната, тъй като справянето с кризата в еврозоната така или иначе ще бъде отложено до националните избори в Германия през септември, заявиха анализатори за CNBC.

„Просто не трябва да разчитате прекалено много на това за федералните избори. Има още 8 месеца ... Продължавам да мисля, че Ангела Меркел отново ще бъде канцлер на Германия и след 12 месеца“, заяви Алистър Нютън, старши политически анализатор в Nomura.

В неделя консервативната коалиция на Меркел загуби регионалните избори в провинция Долна Саксония, а минималната победа на лявоцентристката Социалдемократическа партия и зелените съживи надеждите на опозицията, че могат да бият Меркел и на националните избори.

Християн-демократичният съюз на Меркел сега загуби мнозинството си в Бундесрата, горната камара на германския парламент, което ще направи по-трудно за Меркел прокарването на политики във федералния парламент без компромиси с опозиционните партии, смята Нютън.

До момента решенията на Меркел за политиката в еврозоната бяха сдържани само от общественото мнение и Германския конституционен съд, който през септември отхвърли призивите да блокира постоянния спасителен фонд за региона, но наложи условия за вноската на страната в него.

„За мен това означава, че тя ще действа по-бавно в каквото и да било политическо отношение при опитите да бъде преодоляна кризата в еврозоната, дори още по-бавно от досега“, убеден е Нютън. „За разлика от ЕЦБ мисля, че захващането на политиците с кризата в еврозоната ще се забави до изборите в Германия през септември“, добави той.

Меркел все още води в проучванията, наслаждавайки се на подкрепа от 65%, сочат данни на германската социологическа агенция Forschungsgruppe Wahlen.

„Днешните заглавия се доста вълнуващи и пазарите ще трябва да ги анализират, но окончателната ми оценка е нещата да бъдат оставени настрани и да изчакаме следващите 8 месеца до федералните избори“, препоръчва анализаторът.

Днес германският индекс Dax 30 се повишава с над 30 пункта до 7 732,99 пункта, демонстрирайки, че резултатите от изборите не са притеснили инвеститорите. Но икономическото представяне на Германия напоследък е колебливо, като според германската Федерална статистическа служба брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на 2012 г. се е свил с 0,5%.

Професор Пол де Граув, водещ преподавател по европейска политическа икономия в London School of Economics, заяви, че икономическото представяне се е влошило, тъй като Меркел следва балансирана бюджетна политика в опита си да понижи дълга.

Забавянето на най-голямата икономика и ковчежник на еврозоната е нещо, което може да причини проблеми в региона.

„Когато я сравнявате с останалите страни икономически, Германия се справя добре, но това все пак е слабо представяне. Немската икономика се е свила в края на миналата година и не е вероятно да започне да расте много бързо през следващите месеци, така че от гледна точка на икономическото представяне нещата не са чак толкова добри“, твърди Де Граув.

„Някой би очаквал страна като Германия да се справя по-добре. Имаше прекалено голяма концентрация върху опита да бъде балансиран бюджетът, когато цялата еврозона навлиза в рецесия. Не би трябвало да правят това сега“, посочи той.

Според него ако германската икономика не се възстанови до навечерието на изборите, Меркел може да бъде принудена да промени тактиката за стимулиране на ръста и потребителските разходи.

„Към септември това може да се окаже проблем. Ако няма ръст, очаквам Меркел да преглътне гордостта си за балансиране на бюджета и отново да се опита да стимулира икономиката“, смята професорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
До септември лошото ще свърши. Тогава ще започне страшното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още