IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард призова големите икономики да насърчат ръста

Шефът на МВФ припомни на развиващите се страни да захранят резервните си системи за сигурност, изчерпани при преодоляване на последиците от кризата

19:18 | 18.01.13 г. 3
Лагард призова големите икономики да насърчат ръста

Републиканската партия иска да използва необходимостта от повишаване на тавана на дълга, за да получи в замяна съответно сериозно свиване на федералните разходи, но от Белия дом, обявиха, че няма да преговарят, ако въпросът бъде поставен по този начин.

Според генералния директор на МВФ през миналата година е бил осъществен напредък по отношение на преодоляването на дълговата криза в еврозоната. Това, което остава, е необходимостта от прилагане на плановете за банков съюз.

Тя добави, че макар срещу дълговата криза да е била изградена защитна стена, тя все още не е „активна“, визирайки програмата на европейската централна банка за изкупуване на облигации от финансово затруднените държави от еврозоната, потърсили и спасителна финансова помощ.

Лагард смята, че ЕЦБ трябва да поддържа разхлабена монетарна политикаи може би да се опита да понижи още разходите за заемане на средства от пазарите на държавите с най-големи проблеми. „Продължаващо, ако не и допълнително монетарно разхлабване, би било подходящо като опит търсенето да бъде направено устойчиво“, обясни позицията си тя.

По думите ѝ доверието се е върнало дори за Гърция, епицентърът на настоящата криза. Генералният директор на МВФ предупреди, че това може да се окаже годината, преди международните кредитори да са в състояние да преценят дали Атина изпълнява ангажиментите си, поети при отпускането на спасителните пакети на Европейския съюз и ръководената от нея институция.

Развиващите икономики се справяха по-добре, подчерта Лагард, но предупреди, че политиците в тези страни трябва да внимават за разпространяването на разрушителни явления, идващи откъм развитите икономики.

Тя призова развиващите се страни да захранят резервните си системи за сигурност, които бяха изчерпани, докато държавите се бореха да преодолеят последиците от световната финансова криза и проблемите в еврозоната.

Генералният директор на МВФ призова също страните да довършат започнатите реформи в областта на финансовата регулация, предизвикани от световната финансова криза, и да устояват на мощните групи, работещи срещу приемането им.

„Признаваме, че имаше напредък, но процесът отне прекалено много време и продължава да допринася за несигурността“, каза тя. „Усещаме признаци на намаляваща ангажираност. Все още има импулс, но вероятно не е толкова решаващ, колкото беше, и съжаляваме за това“, категорична бе Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Важно е да продължат да бъдат прилагани политики, за да може несигурността да потъне в забрава,Не нисигурността , а истината за действителността , което е по-точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още