IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повишения за европейските акции

Добрите резултати на търговските вериги компенсираха загубите на добивните компании

19:35 | 17.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Повишения за европейските акции

Акциите на Стария континент се повишиха в днешната сесия, след като окуражаващите резултати на Carrefour и Associated British Foods компенсираха загубите на добивните компании, съобщава CNBC.

„Инвеститорите започват да оценяват акциите според фундамента им, за сметка на макро факторите”, коментира Марк Бюканън, директор пазарни стратегии в Credit Suisse.

Европейските акции бяха подкрепени и от по-добри от очакваното данни за пазара на труда в САЩ, след като първоначалните молби за помощи за безработни достигнаха 5-годишно дъно.

Европейският FTSEurofirst 300 Index се покачи с 0,4% до 1 165 пункта, оставайки в диапазон от 1% през последната седмица. Германският DAX се повиши с 0,6% до 7 735 пункта, британският FTSE 100 прибави 0,5% до 6 132 пункта, а френският CAC 40 нарасна с 1% до 3 744 пункта.

Борсите днес бяха движени от корпоративните отчети. Акциите на Carrefour  поскъпнаха с 5,5%, а тези на AB Foods (собственик на търговската верига Primark) – с 3,3%, при оживена търговия, след като двете компании оповестиха убедителни резултати за края на миналата година. Белгийската верига супермаркети Delhaize отчете резултати за последното тримесечие, които бяха в унисон с очакванията.

Секторът на търговията на дребно помогна за компенсирането на понижението с 0,7% при добивния гигант Rio Tinto, който обяви, че е отписал активи на стойност 14 млрд. долара, в резултат на което напусна главният изпълнителен директор Том Албанезе

Exane BNP понижи препоръката за акциите на Anglo American след новината за спиране на работата в мина на компанията за добив на платина в Южна Африка. Тази седмица най-големият производител на платина в света съобщи, че съкращава 14 хил. служители и закрива четири мини в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още