IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът одобри по-строги правила за работата на рейтинговите агенции

Непоискани рейтинги ще могат да се издават само на предварително определени дати, решиха евродепутатите

19:44 | 16.01.13 г. 2
Европарламентът одобри по-строги правила за работата на рейтинговите агенции

Европейският парламент (ЕП) затяга режима на работа на рейтинговите агенции. Евродепутатите одобриха по-строги разпоредби, които дават възможност на частни инвеститори да съдят агенциите, ако са издали оценка в нарушение на правилата, съобщиха от представителството на ЕП в София.

Предвижда се агенциите да могат да издават непоискани дългови кредитни рейтинги само на предварително определени дати не повече от два-три пъти годишно.

Непоискани рейтинги също така ще се публикуват само след края на борсовата сесия в държавите от Европейския съюз (ЕС) или поне час преди началото й.

Евродепутатите одобриха още рейтинговите агенции по-подробно да разясняват ключовите фактори, които определят техните оценки. “Рейтингите не трябва да имат за цел да влияят на държавни политики, а самите агенции трябва да се въздържат да препоръчват политически промени”, посочва се в гласуваните текстове.

Инвеститорите, които разчитат на кредитните рейтинги, могат да предявяват иск за вреди към агенция, която ги е издала, ако е нарушила с умисъл или поради груба небрежност правилата, определени в европейското законодателство.

За да се намали зависимостта от външните оценки, издавани от рейтинговите агенции, евродепутатите препоръчват на кредитните институции и инвестиционните дружества да развият собствен капацитет, с който да могат да изготвят свои оценки на риска.

Европейската комисия трябва също да обмисли развитието на оценка на европейската кредитоспособност, посочва се още в одобрените текстове.

Агенциите за кредитен рейтинг ще трябва да се въздържат от издаването на оценки в случай, че акционери или членове с 10‑процентово участие от правото на глас в агенцията са инвестирали в оценявания субект. Новите правила също така ще ограничават едновременното притежание на дялове от над 5 процента в повече от една кредитна агенция, освен ако агенциите не принадлежат към една и съща група.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
ДА СЕ ЗАБРАНИ ЛИ ДАВАНЕТО НА КРЕДИТЕН РЕЙТИНГ НА ДЪРЖАВИ?http://represia.blog.bg/politika/2012/12/01/da-se-zabrani-li-davaneto-na-krediten-reiting-na-dyrjavi.1026576
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Още по темата:Трябва ли да се забрани на световните рейтингови агенции да дават оценки на държави изправени пред фалит?http://***.on-parliament.com/blog/2011/07/28/%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%80/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още