IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари приключиха сесията с превес на оптимизма

Добрите икономически данни от САЩ изведоха повечето акции на позитивна територия

19:34 | 16.01.13 г.
Европейските пазари приключиха сесията с превес на оптимизма

С превес на позитивните настроения приключи сесията на основните европейски пазари. Общоевропейският Stoxx Europe 600 регистрира повишение от почти 0,1% до 286 пункта, като успя да преодолее по-ранния спад.

В Германия DAX 30 се повиши с 0,2% до 7 691 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,22% до 6 104 пункта, а във Франция CAC 40 отбеляза ръст от 0,29% до 3 708 пункта.

Днес Световната банка понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж да 2,4% и предупреди, че бавното възстановяване на развитите икономики от кризата спъва ръста н брутния вътрешен продукт в глобален мащаб.

По-късно обаче излязоха оптимистични данни за американската икономика. Индустриалното производство в САЩ през декември се е повишило с 0,3%, което съвпада с прогнозите на анализаторите. Трудовото министерство на страната пък съобщи, че потребителската инфлация през последния месец на годината е останала без промяна.

Доверието сред строителите в Щатите през януари е останало на най-високо ниво от повече от 6 години, което е още един знак, че възстановяването на сектора на имотите в страната продължава.

Същевременно излязоха позитивни данни и за финансовите резултати в банковия сектор в САЩ. Goldman Sachs и JPMorgan Chase регистрираха многократни ръстове на печалбите през последните три месеца на 2012 г.

“Нещата изглежда се подобряват в сравнение с миналата година”, коментира пред Bloomberg Себастиан Парис-Хорвиц, главен пазарен стратег на HSBC Private Bank. Той посочи, че очаква акциите да продължат да поскъпват в бъдеще, а инвеститорите да засилят интереса към по-рисковите активи.

Пазарните участници са се съсредоточили върху сезона на отчетите и вероятно ще удържат този фокус през следващите месец или два. Все повече на настроенията им обаче ще натежават бюджетните спорове в САЩ, където преговорите за тавана на дълга още не са започнали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още