IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споделянето на дълговете в еврозоната изисква допълнителен бюджетен надзор

Ръководният принцип се запазва: не може да има споделяне на бремето без по-задълбочена интеграция, категоричен е европейският комисар Оли Рен

12:01 | 16.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Споделянето на дълговете в еврозоната изисква допълнителен бюджетен надзор

Емитирането на общи еврооблигации за еврозоната с цел понижаване на цената на заемане на средства от пазарите трябва да изчака прилагането на по-строг надзор от страна на ЕС върху националните бюджети и по-голяма подкрепа от държави като Германия, заяви европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от Bloomberg.

Коментарите на Рен подчертават схващането, което накара председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой през декември да изостави предложенията за съвместни еврооблигации или за европейски фонд за изкупуване на дълг.

„Необходимо е допълнително засилено управление на икономиката“, каза Рен пред Европейския парламент. „Това би трябвало да включва засилен бюджетен надзор и допълнително отстъпване на фискален суверенитет“, добави той.

Германският канцлер Ангела Меркел вече неколкократно отхвърли призивите на страдащите държави от Южна Европа и от ЕП за споделяне на дълговото бреме, след като през 2010 г. бе създаден временният спасителен фонд за еврозоната, който има правомощията да емитира облигации, за да финансира спасителни пакети за страните-членки в най-тежко финансово състояние. До момента 5 държави от еврозоната – Гърция, Ирландия, Португалия, Испания и Кипър – са поискали финансова подкрепа.

„Ръководният принцип се запазва: не може да има споделяне на бремето без по-задълбочена интеграция“, категоричен бе Рен.

Той посочи, че правителствата и гласоподавателите в страни с максимален кредитен рейтинг като Германия и Холандия трябва да бъдат убедени в ползите от общите еврооблигации, които според него биха могли да бъдат „стабилизиране на пазарите на националните дългове и създаването на нов, широк и ликвиден облигационен пазар".

„Всеки напредък или пътна карта в посока към общо емитиране трябва задължително да бъде изграден върху широко политическо одобрение и подкрепа от страна на всички участващи правителства и от гражданското общество като цяло“, подчерта еврокомисарят.

„Поради тази причина ще трябва да се свърши още доста работа, за да се отговори по убедителен и достоен за доверие начин на опасенията на онези правителства и прослойки от гражданското общество, които още не са убедени в емитирането на съвместни облигации и достойнствата им“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още