IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС преработва плана за спасителното финансиране на банките

Членките на еврозоната ще използват свои фондове за рекапитализиране на сектора, преди да се намеси ЕМС, и ще гарантират връщането на средствата

10:34 | 14.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ЕС преработва плана за спасителното финансиране на банките

„Задоволството на държавите-членки от политиката за пряко рекапитализиране на банките от ЕМС беше очевидна от известно време“, заяви Муджтаба Рахман, анализатор за Европа в компанията за консултиране на риска Eurasia Group. „Далеч сме от окончателното скъсване на връзката между банките и националните дългове, съгласувана от лидерите през юни“, добави той.

Високопоставен представители на еврозоната са отказали да коментират проектопредложението пред британското издание, припомняйки само, че лидерите на ЕС са им дали срок до юни да представят окончателното решение и че междувременно проектът може да бъде променен. „Обсъжданията продължават и имаме мандат от Европейския съвет да ги приключим до юни“, заяви един от участниците в тях.

Проблемът е особено остър в Ирландия, чието финансиране на обща стойност 67,5 млрд. евро приключва през ноември.

Ирландски представители заявяват все по-ясно, че ще им е особено трудно да убедят облигационните пазари да финансират напълно правителството през настоящата година без известно облекчаване на бремето от 64 млрд. евро, които бяха вложени за спасяване на ирландските банки. Говорител на ирландското правителство обаче също е отказал коментар пред британското издание.

Според проектоплана Ирландия може да получи известни отстъпки от ЕМС, макар и само за малка част от 28-те млрд. евро, използвани за спасяването на двете големи оцелели нейни банки.

Лидерите на еврозоната вече отхвърлиха възможността ЕМС да помогне на Дъблин за затворените банки, включително за Anglo Irish Bank. Преговорите за дълга ѝ обаче продължават с Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Бре това ако е истина много ще ме зарадват, но едва ли. По-скоро британците предупреждават тактично на къде не трябва да тръгват нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още