IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси приключиха сесията смесено след негативни новини от Китай

Пазарите преживяха еуфория около Нова година, но дали тези нива ще се окажат устойчиви все още е под въпрос, коментира анализатор

19:05 | 11.01.13 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси бяха подложени на разнопосочни влияния в петък като инвеститорите се фокусираха върху сезона на отчетите в САЩ и опасенията, че по-високата от очакваното инфлация в Китай ще ограничи монетарните стимули в страната, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 изгуби 0,13% до 287 пункта и приключи седмицата със спад от 0,5%.

„Пазарите преживяха еуфория около Нова година, но дали тези нива ще се окажат устойчиви все още е под въпрос. Никой на практика не иска да поема повече рискове преди почивните дни“, казва Джъстин Уркхарт Стюарт, съосновател на Seven Investment Management.

“Доверието се завърна на пазарите. Пазарът винаги иска да тръгне нагоре, но не може да го направи заради несигурността. Сега, когато опасността от фискалната пропаст в САЩ е отминала и сме свидетели на по-добри новини, има причина да продължим напред“, допълва той.

Сред открояващите се печеливши от паневропейския индекс са някои фармацевтични компании, след като UBS повиши оценката си за фармацевтичния сектор като цяло.

Акциите на Roche Holdings AG и Novo Nordisk AS нараснаха с над 1%.

Инвеститорите обърнаха внимание и на сезона на отчетите в САЩ, който стартира по-рано тази седмица с окуражаващи резултати от производителя на алуминий Alcoa Inc. Днешните резултати на Wells Fargo & Co., първата от големите американски банки, която публикува тримесечния си отчет, също се оказаха по-добри от очакваното.

Wall Street стартира сесията на червена територия.

Япония също попадна във фокуса на инвеститорите, след като правителството в Токио одобри нови стимули в размер на 10.3 трлн. йени (116 млрд. долара) в подкрепа на растежа и създаването на нови работни места.

Данните от Китай обаче неутрализираха позитивните за пазара новини от Япония. Инфлацията в страната е нараснала до 7-месечен пик през декември, събуждайки опасения, че ново разхлабване на валутната политика едва ли ще е възможно. Индексът на потребителските цени в Китай се е повишил с 2,5% като инфлацията при храните е достигнала 4,2%.

Акциите на миннодобивните компании, които са чувствителни към растежа в Китай, поевтиняха. Сред губещите се нареждат BHP Billiton PLC, Rio Tinto PLC и Anglo American PLC.

Също днес стана ясно, че през ноември производството във Великобритания се е свило с 0,3%, разминавайки се с очакванията на анализаторите за ръст от 0,5%.

FTSE 100 в Лондон отбеляза ръст от 0,33% до 6122 пункта, след като Barclays PLC спечели над 1,5%.

DAX 30 във Франкфурт се повиши с 0,09% до 7716 пункта, докато CAC 40 в Париж нарасна с 0,08% до 3706 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още