fallback

Икономиката на Германия се е свила в края на 2012 г.

Икономическото министерство на Германия очаква оживление през втората половина на тази година

15:57 | 11.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Германската икономика се е свила през четвъртото тримесечие заради слабото производство, породено от свитото търсене на европейските пазари, предаде Ройтерс, като се позова на доклад на икономическото министерство в Берлин.

Официалните оценки за икономическия ръст на Германия за миналата година ще бъдат публикувани във вторник. Икономисти, ангетирани от агенцията, очакват брутният вътрешен продукт (БВП) на страната да регистрира повишение от 0,8% през 2012 г.

“Трудната европейска среда спъна икономическия растеж. Трябва да се очаква значителен спад на икономическото представяне през последното тримесечие на миналата година”, посочват от министерството.

Слабото търсене на германския износ, съчетано с несигурността около кризата в еврозоната и фискалната политика в САЩ, е намалило и желанието на бизнеса да прави инвестиции, което също допълнително е забавило растежа.

Това кореспондира и с последните данни, които показаха, че промишлените поръчки намаляват, производството нараства изключително слабо, а вносът и износът се свиват.

Икономическото министерство на Германия обаче очаква оживление през втората половина на годината.

“Лекото подобрение на показателите, които отчитат нагласите на бизнеса, сочи, че икономиката ще започне новата година положително и бързо ще преодолее този временен период на слабост”, посочва се в доклада.

Стабилният пазар на труда продължава да подкрепя националната икономика и износът, традиционно основен двигател на растежа на Германия, вероятно постепенно ще започне да се възстановява тази година.

Германия в голяма степен успя да преодолее проблемите в еврозоната, но се забелязва, че икономическият растеж се забавя в последните месеци. През 2010 г. икономиката на страната отчете ръст от 4,2 на сто, но през 2011 г. беше регистрирано повишение на БВП от 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:19 | 13.09.22 г.
fallback