IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йерун Диселблум вероятно ще е новият председател на Еврогрупата

От началото на седмицата холандският финансов министър посети редица европейски столици

13:17 | 09.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Холандският финансов министър Йерун Диселблум. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Холандският финансов министър Йерун Диселблум. Снимка: Ройтерс

Холандският финансов министър Йерун Диселблум вероятно ще бъде избран за следващия председател на групата на финансовите министри от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) през януари, с което ще има ключова роля в процеса на овладяване на дълговата криза в общността, съобщава Ройтерс.

На 21 януари финансовите министри от еврозоната се очаква да вземат решение за това, кой ще наследи председателското място от премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер за следващите две и половина години.

Диселблум, който е на 46 години, бе на посещение в редица европейски столици. В понеделник той се срещна с президента на Европейския съюз (ЕС) Херман Ван Ромпой, както и с колегите си от Белгия и Люксембург. Във вторник той беше в Рим, а днес се очаква да пристигне в Париж.

„Изглежда, че холандецът ще бъде избран“, коментира високопоставен представител от еврозоната.

Диселблум беше назначен за финансов министър, след като Либералната партия на настоящия холандски премиер Марк Рюте спечели парламентарните избори в страната през септември и сформира коалиция с Партията на труда.

Неговото назначение беше неформално договорено на срещата на ЕС през декември, въпреки че европейските лидери оставиха формалното решение на финансовите министри, както се изисква по договора от Лисабон.

Ролята на Еврогрупата и нейният председател ще нараства през следващите години, тъй като еврозоната върви към все по-дълбока икономическа, финансова и политическа интеграция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още