IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия продаде ДЦК за 2,5 млрд. евро

Това е поредна стъпка в трудния процес на възстановяване на пазарното доверие в страната, коментира анализатор

17:24 | 08.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър на Ирландия Майкъл Нуунън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Ирландия Майкъл Нуунън. Снимка: Ройтерс

Ирландия набра 2,5 млрд. евро с продажбата на ДЦК – поредна стъпка към икономическо и финансово стабилизиране на страната, след като Дъблин получи подкрепата на еврозоната преди повече от 2 години, съобщава Financial Times. Ирландското финансово министерство увеличи размера на съществуващата емисия с падеж през 2017 г. Офертата привлече поръчки за около 7 млрд. евро като доходността достигна около 3,35%.

Миналото лято Ирландия получи финансиране от пазарите за първи път от ноември 2010 г. Успешният аукцион представлява важна стъпка за възстановяването на страната, коментират анализатори.Сделката е ключова за възстановяването на достъпа на Ирландия до облигационните пазари в дългосрочен план, коментират икономисти на Rabobank.

Доходността по 5-годишните ирландски облигации се понижи с 4 базисни пункта до 3,22% от 5,72%, когато облигациите бяха издадени през юли. Доходността по ирландските ДЦК с матуритет през 2020 г. също се понижи - с 4 базисни пункта до 4,26% - близо до достигнатите на 4 януари 4,22% - най-ниското ниво от началото на 2008 г. През юли 2011 г. доходността по въпросните облигации достигна 14%.

Това е огромна стъпка в трудния процес на възстановяване на дългосрочното пазарно доверие в Ирландия, коментира Оуен Калан, стратег на Danske Bank. През тази година Дъблин се очаква да се опита да набере около 10 млрд. евро. Страната иска да се измъкне от спасителната програма до края на 2013 г.

Докато останалите страни от периферията на еврозоната се бореха с рецесията през третото тримесечие на миналата година, постигнатият от Ирландия 0,2% растеж отстъпва единствено на този в Германия сред европейските икономики, се посочва в анализа на Capital Economics.

Дъблин е на път да изпълни заложения за 2012 г. бюджетен дефицит от 8,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на фона на по-добри от очакваното данъчни приходи.

Един от най-големите фондови мениджъри в света Франклин Темпълтън е особено очарован от представянето на Ирландия и през последната година изкупува значителни количества ирландски дълг. Към края на третото тримесечие на 2012 г. Темпълтън е държал ирландски ДЦК за 8,4 млрд. евро, или почти една десета от целия пазар на правителствени облигации в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още