IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: До 5 години Великобритания ще проведе референдум за отношенията с ЕС

Правителството готви специален план за промяна на отношенията с Брюксел, но резултатът от него няма да отмени гласуването

10:03 | 07.01.13 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Камерън: До 5 години Великобритания ще проведе референдум за отношенията с ЕС

Великобритания ще проведе референдум по въпроса за отношенията си с Европейския съюз, заяви премиерът на страната Дейвид Камерън в интервю пред ВВС. „Гласуването ще се проведе до 5 години“, каза Камерън.

Той обаче отказа да уточни дали сред въпросите ще има и такъв, който ще предложи на избирателите да се изкажат пряко в подкрепа или против пълното излизане на Обединеното кралство от общността.

Същевременно премиерът даде да се разбере, че в момента правителството подготвя специален план за промяна на структурата на отношенията с Брюксел, чрез който Лондон ще се опита да върне на националния парламент част от пълномощията, предадени на юрисдикцията на общите органи на ЕС.

„По отношение на Европа ще има сериозни преговори“, обеща той на британците. Същевременно Камерън подчерта, че резултатът от тези консултации няма да повлияе върху насрочването на дата за референдума и „гласуването няма да бъде отменено“.

Опитвайки се да преодолее настоящата тежка финансова криза, ЕС се подготвя да започне нов етап на интеграция, който има за цел разработването на обща икономическа политика и създаване на федерално икономическо правителство на държавите-членки на еврозоната.

Великобритания обаче на възнамерява да отстъпва съответните пълномощия на централните структури на общността. Нещо повече, страната иска да излезе от редица общи области на дейност в ЕС, за да засили позициите на националния си парламент.

Като идеален вариант се разглежда участие единствено в общата икономическа зона на ЕС, докато всички останали сфери на дейност останат в компетенциите на британския парламент.

Според последните социологически проучвания, ако референдумът за членството на Обединеното кралство в ЕС се провеждаше днес, 51% от британците биха се обявили против него. Само преди 11 години над 68% от жителите на страната бяха за членуване в общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Изглежда всички са забравили, че така нареченият Евросъюз всъщност е доста нова образувание. Не само Британия, а и много държави са оцелявали хилядолетия и без евросъюз. Днешният плач ужасно ми напомня 1989, кагато комунистите със сълзи на очи ни обясняваха колко щяло да стане страшно, ако се разпадне Варшавския договор, или Съветския съюз, или ако не дай боже се появят нови партии. Как само се повтарят нещата от живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Според мен Великобритания ще оцелее и без ЕС. Въпросът обаче е дали ЕС ще оцелее без Великобритания. Кралството притежава един от световните финансови центъра- Лондон. Компании от цял свят има офиси в британската столица. Не бива да се подценява този факт. А и не само Великобритания се отдалечава от ЕС. Вижте какви сътресения се случат във всички точки на Съюза. Сепаратизмът се завръща. И затова е виновен само и единствено Брюксел със своята нерационална политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
До 3 ДиантВярно е че великобритания е един от големите донори в Е С но недей да си толкова сигурен че не получават нищо Влез в уикипедиа и виж че по времето на Тачър си издеистваха големи привилегии особенно в областта на селскостопанската политика Но друго е по -важно Основния им пазар е европеиската част на Е С и износа им за там е наи голямата част от общия им износ ако въобще може да се говори за износ Хайде да кажем основна част от търговските им потоци Никакви мита никакви такси никаква бюрокрация -товарят и доставят или получават Голяма част от Б В П се създава от отношенията с европеиската част на Е С Ако искат да напускатАз лично смятам че ще загубят Това че губят от соц политика си е техен проблем Така са си създали законите Да ги променят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
И предлагат какво ? Зид 3 м. бодлива тел и картечници ? Играта е друга - опитват се да оспорят лидерството на Германия и Франция - много по вероятно е от два стола да паднат на земята обаче . Така като гледам нито имат козове , нито силни съюзници !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
dakl
преди 11 години
По скоро ЕС ще иска да се оттърве от Троянския кон на САЩ, отколкото Великобритания да може да промени нещо в отношенията с Брюксел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
75% от законите на ВБ се коват в Брюксел. Те са един от най-големите донори на пари за ЕС, без да се възползват обратно от разпределяне на средствата. Социалната им система издъхва от емигранти от цял свят, които само цоцат и живеят в котори. Това благодарение на отворените си граници и законите им наложени от другаря Барозу. рави са да иска предоговаряне. Ние също трябва да го искаме, както и всяка страна която бива обезкостявана от апарата на Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
lyusien
преди 11 години
Вижте Камерън обсъжда само едната опция - отношенията на Великобритания със Е С и дали тя да остане или не във Е С Има и друга опция - дали Е С ще продължава да иска Великобритания за член на съюза и техните постоянни претенции за по-вече права и власт на страната Как може Великобритания да остане член когато постоянно иска да ползва предимствата на единния пазар но не иска да спазва основните правила на съюза - свободно движение на хора по цялата територия на съюза но Много е възможно в обозримо бъдеще Е С да се откаже от Великобритания и на нейно място да приеме Турция и Украйна Великобритания да си направи отделна икономическа зона И това е възможно повервайте ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
LuckyYou
преди 11 години
Британците имат право да са недоволни от част от емигрантите, защото има една група, която аз наричам търсачи на помощи. Та тези хора обикалят от страна на страна без да правят нищо и се опитват да смучат социални помощи. При британците (не съм запознат с точната сума) предполагам, че става въпрос за няколко стотин паунда на месец, което ако го обърнеш в леи или левове си е една средна българска/румънска работна заплата. При това без да работиш нищо. Сега си представете да получаваш същите тези помощи + да изкараваш по 1000-2000 паунда на месец от просия. Е кажете ми как ще ги искат. Просто трябва да си направят законодателството така, че пазарът да е отворен, но за хора които искат да работят, а не такива, които само смучат... Разбирам ги напълно, имат право да не искат лентяи! Доколкото знам в някои от скандинавските страни(но не съм сигурен, може и да са всички) нямаш право на соц. помощи/ обезщетение за безработица, ако не си живял в страна 5-6 години...Само че те са извън ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още