IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж планира нови икономически реформи

Франция е най-голямата заплаха за еврозоната през 2013 г., според икономист

21:18 | 04.01.13 г.
Париж планира нови икономически реформи

Правителството на френския президент Франсоа Оланд обеща нови реформи в опит да убеди избирателите, че работи по основната си задача – да определи източниците на финансовите болки, съобщава CNN.

"Франция е изправена пред особено трудна ситуация", каза президентът Оланд по време на първата среща на кабинета за 2013 г.

Той посочи още, че слабият растеж е причинен от рецесията в Европа, непрекъснатото увеличаване на безработицата, слабостта на производствения сектор и подкопаното от кризата национално единство.

Премиерът Жан-Марк Еро пък подпомогна министрите, като представи нова програма, в която обещава да бъдат изготвени и приети 15 нови закона. Той потвърди ангажимента на правителството да бъдат извършени редица структурни реформи, които бяха поискани и от европейските партньори на Франция, както и да бъдат обявени подробности по плановете на управляващите за намаляването на публичния дълг.

Еро посочи също така, че се планира мащабна реформа на пазара на труда.

Признавайки, че Германия и скандинавските държави са се справили с икономическата криза "по-добре от нас", Еро допълни: "Франция трябва да бъде по-отворена към поемане на риск, социални и икономически иновации и създаването на предприятия."

Либералният икономист Никола Баврез обаче предупреждава в свой коментар за Le Figaro, че френската икономика представлява най-големият риск за еврозоната през 2013 г.

“Големият избор, който Франция трябва да направи през 2013 г. е ясен – дали реформите да се осъществят доброволно, или ще са под натиска на финансовите пазари, Международния валутен фонд (МВФ), Европейския съюз (ЕС) и Германия”, посочи той.

Общественият скептицизъм по отношение на работата на правителството на Франсоа Оланд се засили в последните месеци. Кабинетът му успя да разедини дори поддръжниците си, след като заплаши да национализира завода на ArcelorMittal във Флоранж, който е заплашен от пълно закриване.

Рейтингите на Оланд и Еро потънаха до около 35% през септември, а наскоро публикувани данни показват, че рейтингът на премиера вече е дори около 30%.

Заради надигналия се критицизъм Оланд беше принуден да окаже подкрепа на все по-непопулярния премиер на Франция. Президентът потвърди доверието си в министър-председателя, като го определи като “сериозен, предан и лоялен”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още