IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалистите в Португалия оспориха съкращаването на заплати и пенсии

Конституционният съд на страната за втори път решава, че мерките за икономии нарушават основни права на гражданите

19:50 | 04.01.13 г.
Социалистите в Португалия оспориха съкращаването на заплати и пенсии

Депутатите от опозиционната социалистическа партия в Португалия оспориха части от бюджета за 2013 г. в Конституционния съд, предаде Ройтерс.

Това би могло да затрудни правителството в усилията му да отговори на изискванията, заложени в спасителния план за страната, отбелязва информационната агенция.

Общо 50 от 74-мата депутати-социалисти, включително и лидерът на партията Антонио Жозе Сегуро, подписаха петиция, която изпратиха в Конституционния съд. Народните представители атакуваха намаляването на пенсиите, заплатите на държавните служители и социалните помощи с мотива, че подкопават основни права на гражданите на страната.

Съдебният състав се е произнесъл, че предприетите бюджетни мерки, които целят да спестят 1,6 млрд. евро, или 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, противоречат на Конституцията.

“Съдът ще бъде под голям натиск, като се има предвид сложната ситуация, в която страната се намира”, коментира пред информационната агенция Педро Бакелар де Вашконселос, професор в University of Minho Law school в Брага. “Съдиите не би трябвало да се намесват в тези решения, които са политически”, допълни той.

Агенцията припомня, че съдебното решение не е прецедент за Португалия. Миналата година Конституционният съд в страната също отхвърли съкращенията на заплатите в публичния сектор, някои от бонусите за държавните служители и пенсиите като мерки за икономии шест месеца, след като бюджетът за 2012 г. влезе в сила. Така правителството беше принудено да търси допълнителни източници на приходи, за да се съобрази със съдебното решение.

Президентът на Португалия Анибал Каваку Силва също поиска Конституционния съд да провери законосъобразността на бюджета в частта му за увеличенията на данъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още