IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции изпратиха седмицата с повишения

Пазарите харесаха данните за заетостта и сектора на услугите в САЩ

19:33 | 04.01.13 г.
Европейските акции изпратиха седмицата с повишения

Европейските акции отбелязаха ръстове за четвърти пореден ден, след като днес излезе още един добър доклад за заетостта и сектора на услугите в САЩ, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се повиши с 0,2% до 287 пункта, което е най-високото му ниво от март 2011 г.

В края на търговията германският DAX 30 регистрира ръст от 0,25% до 7 776 пункта, британският FTSE 100 отбеляза повишение от 0,71% до 6 090 пункта, а френският САС 40 добави 0,24% до 3 730 пункта.

Американското трудово министерство съобщи днес, че през декември са били създадени нови 155 хил. работни места, както и че безработицата се е задържала на най-ниско ниво от 4 години. Освен това бяха ревизирани нагоре и данните за новосъздадените работни места през ноември.

Повишенията на индексите обаче останаха ограничени, тъй като темповете на подобряване на заетостта в САЩ се запазват същите, каквито са и през предходните месеци.

“Числата са добри, но не достатъчно, за да предизвикат по-силен ръст. Въпреки това пазарите ги приемат доста добре”, коментира пред информационната агенция Дейвид Буик, пазарен стратег от Cantor Index Ltd. в Лондон.

Същевременно доклад на Institute for Supply Management показа, че продължава да се засилва активността в сектора на услугите в САЩ, докато американското търговско министерство съобщи, че ръстът на промишлените поръчки да е бил нулев през ноември.

Притеснение предизвикаха и намеците, че Федералният резерв на САЩ по-рано ще оттегли подкрепата си за растежа. Част от ръководството на Фед настоява програмата за неограничено изкупуване на облигациите да бъде прекратена до края на настоящата година, а други искат незабавно затягане на разхлабената парична политика.

Това породи опасения, че предстои по-скорошно повишаване на лихвите в САЩ, отколкото се очакваше.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още