IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Германия с ръст през ноември

Оптимисти сме за немското потребление през тази година, но не очакваме бум, коментира икономист

13:02 | 04.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в Германия с ръст през ноември

Продажбите на дребно в Германия са се повишили, след като безработицата в страната, която е на близо 2-годишно дъно, насърчава потреблението, съобщава Bloomberg. 

През ноември сезонно изгладените продажби са се увеличили с 1,2% като физически обем спрямо октомври, когато се понижиха с 1,3%, отчита статистическата служба във Висбаден.

Икономисти, запитани от Bloomberg, очакваха ръст от 0,8%. На годишна база е отчетен спад от 0,9%. Продажбите през цялата 2012 г. пък са намалели с между 0,1% и 0,3% спрямо 2011 г.

„Оптимисти сме за немското потребление през тази година, заради надинфлационното увеличение на заплатите и по-ниските спестявания, но не очакваме бум“, коментира Томас Костерг, икономист на Standard Chartered Bank в Лондон.

Сезонно изгладената германска безработица през декември остана на ниво от 6,9% (неизгладените дани показаха коефициент от 6,7%), въпреки че дълговата криза в еврозоната сви инвестициите и потреблението.

Бизнес доверието през миналия месец се подобри за втори пореден път след ръст на заводските поръчки и износа, сочейки, че икономиката едва ли ще навлезе в рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още