IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Португалия дава бюджета на Конституционния съд

Според Анибал Каваку Силва бюджетът не третира еднакво гражданите на страната

10:01 | 02.01.13 г.
Президентът на Португалия дава бюджета на Конституционния съд

Португалският президент Анибал Каваку Силва ще даде бюджета за 2013 г. на Конституционния съд, предаде ВВС.

Президентът на Португалия обяви решението си в новогодишното си обръщение към гражданите на страната само ден след като подписа законопроекта за бюджета.

„По моя инициатива Конституционният съд ще бъде сезиран и ще се произнесе за съответствието на държавния бюджет за 2013 г. с Конституцията“, посочи той.

По думите на Силва бюджетът за настоящата година не третира гражданите на страната честно и някои от тях ще пострадат по-тежко от икономиите, отколкото други.

Той подчерта, че страната е влязла в порочен кръг от икономии и рецесия и призна, че икономиката е изключително неустойчива.

Дясноцентристкото правителство в Лисабон обаче настоява, че икономиите и увеличенията на данъците са необходими, за да бъдат посрещнати изискванията, заложени в спасителната програма на страната.

Опозицията обаче вече постави под въпрос данъчната политика на кабинета и заплаши да сезира Конституционния съд, ако президентът не го направи.

ВВС припомня, че миналата година съдът принуди правителството да търси допълнителни източници на приходи, след като отмени намалението на заплатите за държавните служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още