IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е изправена пред нов бум в икономиката

Заразените от песимизъм са заплашени да го пропуснат - през 2013 г. идва часът на творческите германски компании, твърди икономистът Томас Щраубхаар

12:32 | 02.01.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Индустрията ще повлече след себе си и потреблението. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Индустрията ще повлече след себе си и потреблението. Снимка: Ройтерс

Който обаче се зарази от песимистичните очаквания за 2013 г., рискува да пропусне завръщането на бума. Защото останалата част от света вече излезе от рецесията. През следващата година тя отново ще поеме по пътя на икономическия ръст.

Абсурдният спор по бюджета в САЩ може да забави малко този бум. Но най-късно през втората половина на годината темповете на растеж ще бъдат по-бързи. Основен двигател за световната икономика най-малко в продължение на две десетилетия ще бъдат прирастът на населението в Азия, Африка и Латинска Америка и икономическото догонване на все още изостаналите народни икономики.

Правилно ще бъде обаче и да се счита, че динамиката на световната икономика ще произхожда от страни, които са все по-далеч от Германия и Европа, и то във всякакъв аспект - езиково, културно и социално. За успеха на германската индустрия на износа вече не са отговорни основно съседните страни.

Те, разбира се, ще продължат да са важни. Но само, за да поддържат нивото, а не за самата динамика – тя ще възникне в онези региони, които са икономически изостанали, но същевременно отчитат силен ръст на населението. Към тях се включват Югоизточна Азия, Китай, Индия и Индонезия като най-големи пазари.

Но също така Близкият Изток и Северна Африка предлагат интересни перспективи за германските индустриални решения. Тук състезанието влизат и остават онези, които предлагат интелигентни системи, иновативни продукти и високотехнологични стоки.

Ако предвид се вземе и положителното развитие в Източна Европа (особено Полша), Русия, Турция и Латинска Америка, както и Бразилия, то се оказва, че през тази година световната икономика ще изостави зад себе си конюнктурния спад и ще започне да расте с нарасщвата скорост.

Извън Германия еврозоната в най-добрия случай е загърбила началото на продължителен период на стагнация. Въпреки това всеки, който се осмели да направи прави скок до далечни светове, ще може да се възползва от бума и има добри шансове за успешна година. Това ще е от полза не само на индустрията на износа.

И за пазара на труда, а по този начин за консумацията и вътрешнообщностната икономика, 2013 г. ще бъде по-добра, а не по-лоша в сравнение с миналата година, заключава проф. Щраубхаар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 11 години
Бум в развитието на икономиката или отново ще бумне икономиката след нова финансова криза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Остави прогнозите, работата ни чака и това е по-важното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Прекрасна статия. "Във времена на лоши настроения настъпва часът на творческите предприемачи, които чертаят нови насоки или дори плуват срещу течението". Край на цитата. Ето това е истината. Тези, които създават мрачните настроения всъщност са истинските двигатели на прогреса. Така че, колеги, очаквам от вас само лоши коментари. Само така можем да се измъкнем от блатото. Колкото по-лоши са прогнозите - толкова по-голям разцвет ни чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още