IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Кризата в еврозоната още не е свършила

Антикризисните мерки вече дават резултат, но има вероятност икономическият климат да се влоши през 2013 г., предупреждава германският канцлер

10:20 | 31.12.12 г. 3
Меркел: Кризата в еврозоната още не е свършила

Дълговата криза в еврозоната все още не е приключила, въпреки предприетите тежки мерки, които вече започват да дават резултат.

Това посочва германският канцлер Ангела Меркел в интервю, което ще бъде излъчено довечера, часове преди настъпването на новата 2013 г., предаде Ройтерс.

От записа става ясно, че Меркел призовава германците да бъдат по-търпеливи, въпреки че кризата в еврозоната се проточи вече години.

Канцлерът на Германия освен това обвърза просперитета на нейната страна с просперитета на Европейския съюз (ЕС).

“За нашето благоденствие и нашата солидарност ние трябва да намерим точния баланс", каза Меркел. "Европейската суверенна дългова криза показва колко е важно да бъде намерен този баланс”, допълва тя.

“Въведените реформи вече започват да оказват въздействие. Въпреки това ние трябва да имаме допълнително търпение. Кризата далеч не е свършила”, коментира канцлерът на Германия.

С тези коментари обаче Меркел влезе в косвено противоречие с финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле, отбелязва информационната агенция. В интервю, публикувано в петък във в. Bild, Шойбле посочи, че най-лошото от кризата вече е отминало.

Германия изигра ролята на ковчежник на еврозоната в кризата, което разочарова голяма част от германците, както и много от членовете на коалицията на Ангела Меркел, отбелязва още агенцията.

Въпреки това обаче канцлерът се надява да спечели трети мандат, като подчертава, че по време на управлението й безработицата в страната е намаляла до най-ниско ниво от обединението на страната въпреки тежкото икономическо положение на еврозоната. “Това означава, че за стотици хиляди домакинства вече има по-сигурно бъдеще”, коментира Ангела Меркел в интервюто.

Все пак тя предупреждава, че заради бавния икономически растеж условията през 2013 г. може и да се влошат. “Нормално е много хора да се чувстват загрижени на прага на 2013 г. В действителност икономическата среда може да стане по-трудна през следващата година, но това не трябва да ни сломява, а да ни стимулира”, посочва тя.

Изводът на Меркел е, че светът не си е научил уроците от опустошителната финансова катастрофа от 2008 г. “Не можем да си позволим отново подобна безотговорност в една социална пазарна икономика. Държавата е пазител на реда и това е нещо, на което хората трябва да могат да разчитат”, коментира германският канцлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 11 години
БЕЗСПОРНО ЕВРОПЕИСКАТА ДЪЛГОВА КРИЗА ЩE СЕ ПРОТОЧИ ОЩЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ. ПРИЧИНАТА ЗА ТОВА Е ЧЕ АКТИВИТЕ ТРЯБВА ДА СТОЯТ ОБЕЗЦЕНЕНИ ТОЛКОВА ДЪЛГО, КОЛКОТО ВРЕМЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ИЗКУПЯТ ОТ ГОЛЕМИТЕ ПАРИ. СЛЕД ТОВА СЛЕДВА БУМ НА ЦЕНИТЕ, ОТНОВО ИЗКУПУВАНЕ НА СЪЩИТЕ АКТИВИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВАТА С ПАРИ НА ДАНАКОПЛАТЦИТЕ И НОВИ ЗАЕМИ ОТ БАНКИТЕ.....И ТАКА ДО КРАЯ НА СВЕТА :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
ivancholak
преди 11 години
бих казал, че сега дори започва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"Антикризисните мерки вече дават резултат" Резултат сигурно дават в Германия, там където по начало няма криза. Другите продължават да се пържат в собствен сос, докато не бъдат оглозгани. Тък е момента да честитя Коледа и да пожелая весело посрещане на всички довечера! Умерено пиене и много смях с новогодишната реч на президента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още