IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия запазва разходите за финансирането си под контрол

Страната пласира облигации за близо 6 млрд. евро, като доходността на 10-годишните ДЦК спадна под тази на вторичния пазар

17:06 | 28.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Италия запазва разходите за финансирането си под контрол

Разходите на Италия по емитирането на нов дълг нараснаха съвсем слабо на последния аукцион за емитирането на дългосрочни облигации за годината, привличайки инвеститорите, които тепърва ще се изнервят от рисковете около изборите в страната през февруари и оттеглянето на експертното правителство, ползващо се с тяхното доверие, съобщи Ройтерс.

Италианското министерство на финансите продаде 10-годишни облигации за 3 млрд. евро при доходност от 4,48% - минимално повишение спрямо платените 4,45% на аукцион на книжа със същия срок на погасяване преди месец. Презаписването достигна 1,5 пъти, докато през ноември бе 1,2 пъти.

Срещу емисия 5-годишни облигации бяха набрани 2,87 млрд. евро при доходност от 3,26%, докато преди месец тя бе 3,23%.

Италия планираше да получи до 6 млрд. евро от двете емисии, след като във вторник набра 11,75 млрд. евро от краткосрочни облигации.

„Изглежда, че резултатът е по-добър от очаквания, като доходността по 10-годишните облигации е по-ниска, отколкото на вторичния пазар“, заяви Емиле Кардон, икономист във филиала на Rabobank в Утрехт.

Пазарите започват да се концентрират върху несигурността около изборната кампания в Италия, като вотът бе насрочен за 24 и 25 февруари. Инвеститорите обаче изглеждат склонни да купуват италиански дълг, докато очакват повече яснота за политическото бъдеще на страната.

„Най-голямото притеснение на пазара е, че политическата бъркотия в Италия ще се върне. Но днешният резултат сочи, че инвеститорите все още вярват, че Италия ще направи правилния избор и мисля, че това има нещо общо със завръщането на Монти“, каза Кардон.

Премиерът на страната в оставка Марио Монти изяви желание да обмисли кандидатирането си отново при подходяща платформа и подкрепа от страна на центристки партии за проведените от него до момента реформи.

През миналата седмица премиерът подаде оставка малко повече от година, след като бе утвърден на поста, за да спаси Италия от финансовата криза. Макар че засега остава неясно кои партии са склонни да го подкрепят, изявлението му може да постави икономическите реформи в центъра на политическия дебат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още