IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледното настроение не изостави европейските инвеститори

Развитието около бюджетните преговори в САЩ и рискът от понижаване на кредитния рейтинг на някои европейски страни ще определят финала на 2012 г.

19:11 | 27.12.12 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси се повишиха в четвъртък, след като надеждата за нови икономически стимули в Япония подкрепи коледното настроение на инвеститорите въпреки все още нерешения проблем с фискалната пропаст във Вашингтон, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,04% до 281 пункта в първия ден на търговия след Коледа.

Печалбите илюстрират желанието на европейските инвеститори да наваксат за празничните дни, коментира Атиф Латиф, директор на Guardian Stockbrokers.

„Има още няколко неща, които ще определят как пазарите ще посрещнат Нова година, а именно развитието около бюджетните преговори в САЩ, рискът от понижаване на кредитния рейтинг на някои европейски страни и прогнозите, че растежът във Великобритания и еврозоната е започнал да се възстановява“, допълва той.

Европейските миннодобивни компании приключиха сесията с ръст на фона на доброто представяне на сектора при затварянето на азиатските борси. Базираните в Лондон Rio Tinto PLC и BHP Billiton PLC отчитат печалби.

Британският FTSE 100 приключи сесията без промяна при 5954 пункта.

Индексите бяха подкрепени от спекулациите, че Япония ще предприеме допълнителни мерки за стимулиране на икономиката си.

Финансовият министър Таро Азо обяви, че новоизбраното японско правителство няма да налага какъвто и да е таван на програмата си за продажба на облигации, когато решава за размера на новия спомагателен бюджет, целящ да съживи анемичния икономически растеж в страната.

Финансовите пазари проследяват и развитието около бюджетните преговори във Вашингтон. Американският президент Барак Обама се очаква да се завърне във Вашингтон всеки момент, за да възобнови преговорите. „От фискалната пропаст ни дели по-малко от седмица, но според нас преговорите са конструктивни“, коментира Латиф.

Също днес стана ясно, че новоподадените молби за помощи за безработни в САЩ през изминалата седмица са се увеличили с 12 хил. до 350 хил., въпреки че спадът може да е следствие от коледните празници. Икономисти, участвали в проучване на MarketWatch, прогнозираха, че молбите за помощи ще се понижат до 360 хил. от ревизираните през предходната седмица 362 хил.

Френският CAC 40 спечели 0,59% до 3674 пункта.

DAX 30 в Германия се повиши с 0,26% до 7656 пункта. Сред печелившите се нареждат  Deutsche Bank AG и Commerzbank AG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още