IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизборният алианс на Монти придобива очертания

Заедно спасихме Италия от катастрофа, време е да се завърнем в политиката, заяви италианският премиер в оставка

17:48 | 27.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Подалият оставка миналата седмица италиански премиер Марио Монти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Подалият оставка миналата седмица италиански премиер Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Центристки политици в Италия застанаха зад предложението на подалия оставка миналата седмица италиански премиер Марио Монти за водена от него предизборна коалиция, съобщава Financial Times.

Монти, който беше назначен за служебен премиер преди 13 месеца и никога не е участвал в предизборни кампании, се очаква да се срещне с вероятни коалиционни партньори в четвъртък, за да обсъди стратегията и листите с кандидат парламентаристи.

Неговото решение да се кандидатира за втори мандат може да доведе до дори още по-фрагментиран парламент от досегашния. Коалицията на Монти ще се превърне в четвърта политическа сила наред с лявоцентристките демократи, дясноцентристката партия Народ на свободата (PDL) на Силвио Берлускони и анархистичното движение 5 звезди.

На Бъдни вечер Монти обяви чрез послание в социалната мрежа Twitter, че възнамерява отново да се кандидатира за премиер, след като подаде оставка миналия петък.

„Заедно спасихме Италия от катастрофа. Няма смисъл да се оплакваме. Време е да се завърнем в политиката“, пише Монти.

69-годишният професор по икономика има гарантирано място в италианския парламент като доживотен сенатор и ще продължи да управлява страната до сформирането на следващото правителство след изборите на 24-25 февруари.

Монти, който публикува 25-страничен манифест, озаглавен „Промяна за Италия, реформа за Европа“, получи подкрепата на гражданското движение, водено от председателя на Ferrari Лука Кордеро ди Монтедземоло и няколко малки центристки партии, включително католическия християндемократически съюз UDC на Пиер Фердинандо Касини.

Няколко отцепили се от основните партии в страната политици също подкрепиха Монти, към който се очаква да се присъединят и негови колеги от правителството в оставка, включително министърът на икономическото развитие Корадо Пасера.

Партията на Берлускони вижда в инициативата на Монти опит да бъде разклатена медийната империя на милиардера, която доминира политическия живот в Италия от близо две десетилетия.

Анджело Алфонсо, който е секретар на PDL, отхвърли програмата на Монти с аргумента, че тя гарантира 3 неща – данък върху имуществото, данък върху спестяванията и по-висок данък добавена стойност (ДДС).

Междувременно днес стана ясно, че бизнес доверието в Италия се е повишило за втори пореден месец, след като през третото тримесечие рецесионният натиск отслабна, а цената за финансирането на страната се понижи.

През декември индексът на доверието в производството се е повишил до 88,9 пункта от 88,5 пункта през изминалия месец, съобщава базираният в Рим национален статистически институт.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg прогнозираха, че индексът ще достигне 88,8 пункта. Днес цената за финансирането на Италия остана близо до двугодишно дъно.

През третото тримесечие италианската икономика се сви с 0,2% - около една трета от контракцията през предходното тримесечие. И все пак четвъртата рецесия на Апенините от 2001 г. продължава вече втора година.

Италия продаде 6-месечни облигации за 8,5 млрд. евро при средна доходност от 0,949% в сравнение с 0,919%, достигнати на 28 ноември – най-ниското ниво от април 2010 г.

Утре страната ще се върне на облигационните пазари, за да продаде 5 и 10-годишни облигации за 6 млрд. евро. Днес доходността по 10-годишните италиански облигации се повиши с 4 базисни пункта до 4,51%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
trendline
преди 11 години
И как точно Монти е спасил държавата че не е ясно. Следващите 5-10 години стагнация и влачене по корем я чака Италия. Банкерите си го назначиха и държавата е протекторат на ЕЦБ и МВФ. Да бяха ритнали еврото, следват няколко месеца пренастройване на икономиката и славно нагоре. Еее , Германия да си крепи еврото, че и без това само тя изкяри от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още