IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският президент Наполитано започна консултации след оставката на Монти

Следващите парламентарни избори най-вероятно ще бъдат насрочени за 24 февруари

12:24 | 22.12.12 г.
<p>
	Премиерът технократ в оставка Марио Монти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът технократ в оставка Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Италианският президент Джорджо Наполитано започна консултации с лидери на италианските политически партии заради кризата, създала се след като вчера премиерът технократ Марио Монти подаде оставка, съобщава ДПА.

Наполитано приема днес в президентския палат парламентарни лидери от партията на Силвио Берлускони Народ на свободата и представители на лявоцентристката Демократическа партия.

И двете политически сили подкрепяха заедно с центристите от Съюз на центъра правителството на Монти, което управляваше от есента на 2011 г.

Впоследствие обаче партията на Берлускони оттегли подкрепата си и Монти се зарече да подаде оставка, след като горната и долната камара на италианския парламент приемат бюджета на страната за 2013 г. Това се случи в четвъртък и петък и вчера вечерта Монти подаде оставка.

Очаква се Наполитано да разпусне парламента, а следващите парламентарни избори най-вероятно ще бъдат насрочени за 24 февруари.

Утре Монти дава пресконференция за работата на правителството си и се очаква да обяви политическите си планове. 69-годишният икономист и бивш еврокомисар си спечели репутацията на човек, възвърнал доверието на финансовите пазари в италианската икономика.

Твърди се, че той е "ухажван" в навечерието на изборите да оглави центристка коалиция, включваща шефа на Ferrari Лука Кордеро ди Монтедземоло, отцепници от лагера на Берлускони и християндемократите.

Високопоставени представители на партията на Берлускони вече призоваха Монти да обедини сили с медийния магнат, но Монти едва ли ще приеме тази оферта.

Кризата настъпи в момент, когато Италия преживява тежка рецесия, а безработицата при младите хора достигна рекордите 36,5%.

Народ на свободата на Берлускони обвинява Германия, че налага на по-закъсалите си партньори от еврозоната политика на сурови мерки за икономии, а Монти че не се е противпопоставил на Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още